Tι αλλάζει σε οφειλές, ΦΠA, Δημόσιο, κ.α.
Ένα θέμα ταμπού όπως ήταν μέχρι τώρα οι απολύσεις στο δημόσιο «σπάει» με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες βράδυ στη Bουλή και ανατρέπει για μία ακόμη φορά την ζωή των Ελλήνων.
Το νομοσχέδιο που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 8,8 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαΐου, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα είναι 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος.
Για το οικονομικό επιτελείο το βάρος «πέφτει» στην κοινή ρύθμιση για τα χρέη από την οποία προσδοκώνται έσοδα 5,5 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας και μαζί με τους φόρους από τα ακίνητα θα συμβάλλουν στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2013-2014 που φθάνει στα 4 δισ. ευρώ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάζει και το καθεστώς αποπληρωμής του ΦΠΑ, που θα εξοφλείται σε δύο αντί τριών δόσεων, με προκαταβολή μόνο 10 ευρώ αντί του 40% της οφειλής, σήμερα. Ειδικότερα, με βάση τις προωθούμενες διατάξεις η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τα εξής:
48 δόσεις
• Εξόφληση όλων των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 σε 48 δόσεις.
• Οι οφειλέτες με χρέη έως και 5.000 ευρώ θα πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε «απεριόριστες» δόσεις, ακόμη και άνω των 48 εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο, ίσως έως και σε 100, και με ελάχιστο ποσό καταβολής για κάθε δόση τα 10 ευρώ.
• Όσοι έχουν χρέη που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να τα εξοφλήσουν σε περισσότερες από 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση μόνο ότι θα αποδεικνύεται αντικειμενικά η οικονομική τους αδυναμία.
• Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους υποχρεωτικά σε έως και 48 δόσεις, έχοντας όμως τη δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων έως και 50% στη περίπτωση που προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση της οφειλής τους.
• Η ανωτέρω εξαίρεση δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που οι επιτηδευματίες έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αντιμετωπίζονται ως φυσικά πρόσωπα.
• Η μείωση των προσαυξήσεων θα ισχύει και για φυσικά πρόσωπα που εξοφλούν τα χρέη τους σε 48 δόσεις. Η ίδια ρύθμιση προβλέπεται και για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Oι διώξεις
• Αυξάνεται το όριο άνω του οποίου θα ασκείται ποινική δίωξη, αφού εξετάζεται σοβαρά όπως από τις 5.000 ευρώ το όριο ανέβει στις 10.000 ευρώ.
• Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται η σύνταξη από λογιστή έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη, η οποία θα συνυποβάλλεται μαζί με τη σχετική αίτηση στην εφορία.
• Για χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα απαιτούνται εμπράγματες εγγυήσεις από τον οφειλέτη, μεταξύ των οποίων και η προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα.
• Για τα νέα χρέη, δηλαδή όσα δημιουργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι πρέπει να εξοφληθούν σε 12 δόσεις.
• Για να υπαχθεί φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει τα χρέη του 2013. Η προσθήκη αυτή αναμένεται να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου προκειμένου να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία και να μη χρειαστεί να επιδοτηθούν με πρόσθετα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό.
• Οι οφειλέτες του Δημοσίου, εφόσον χάσουν μία δόση των νέων ρυθμίσεων, δεν θα μπορέσουν να υπαχθούν στο μέλλον στην πάγια ρύθμιση.
Oι ρυθμίσεις
• Οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση και καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα χρέη τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» των 48 δόσεων.
• Όσοι έχουν «χάσει» μια ρύθμιση ακόμη και έως τις 31 Μαρτίου 2013 θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς που θα ισχύσει για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Ακόμα:
– κατά 15% μειώνεται για φέτος η επιβάρυνση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων από το «χαράτσι» των ακινήτων που θα εισπραχθεί και πάλι μέσω της ΔΕΗ. Η μείωση θα είναι οριζόντια.
– Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του γενικού γραμματέα Χ. Θεοχάρη αφού ο προληπτικός έλεγχος που διενεργεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα ανήκει στο εξής στο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ενώ το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ παραμένει στον ειδικό γραμματέα του σώματος ο οποίος ελέγχεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ.
– Ανοίγουν άλλα 23 κλειστά επαγγέλματα.
– Εκτός νομοσχεδίου» -με προοπτική όμως να επανέλθουν με άλλο νομοσχέδιο ή μετά από διαβούλευση με την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μένουν μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ρύθμιση χρεών για ενυπόθηκα δάνεια που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ξεχωριστό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ θα έρθει και η διάταξη για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Tο δεύτερο τρίμηνο του 2014 O OΔΔHX βλέπει «φως»
Την έξοδο στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο του 2014 προετοιμάζουν στον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Προϋπόθεση βέβαια είναι οι όποιες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση να συνοδευτούν με ένα “haircut” που και αυτό όμως έχει ως βασική προϋπόθεση να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός με πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές έλλειμμα θα υποχωρήσει φέτος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, στα 7,42 δισ. ευρώ από 17,77 δισ. ευρώ τέλη του 2012. Εάν τα σχέδια και οι αριθμοί δεν προδώσουν τον Υπουργό Οικονομικών,ο ΟΔΔΗΧ θα εισηγηθεί την έξοδο στις αγορές κοντά στον Ιούνιο του 2014. Αρκετοί και εντός του Υπουργείου Οικονομικών αμφισβητούν αυτή την προοπτική για την οποία είναι ενήμερος και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά ο κ. Στουρνάρας επιμένει στον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων πάνω στον άξονα για έξοδο στις αγορές τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.