Ενεργειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Αζέρο ομόλογό και τον πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν.
Επρόκειτο για την τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που υποδεικνύει, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, το πολύ υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων.
Οι δύο υπουργοί εξέτασαν τη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον ομόλογό του σχετικά με τις προτεραιότητές εν όψει της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, καθώς καιμε τα ελληνικά σχέδια που έχουν στόχο την προώθηση, την ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αζερμπαϊτζάν.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάνουν από κοινού βήματα σε τομείς, όπου μπορούν να επεκτείνουν περεταίρω τη συνεργασία (τουρισμός, εμπόριο, πολιτισμός και ενέργεια).
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, και στον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, στο έργο ΤΑΡ που η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία, υποστηρίζει πλήρως.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ενεργειακά, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μαμαντιάροφ δήλωσε: «Η ερώτηση είναι εάν είμαι ικανοποιημένος με τη συνεργασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. Θα έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί – και αναφερθήκαμε σε αυτό το ζήτημα κατά τις συζητήσεις μας – πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Όπως είπα σήμερα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας – μόνο κατά το διάστημα του τελευταίου έτους – σχεδόν τετραπλασιάστηκε και πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προήλθε από τον ενεργειακό τομέα. Τα κυριότερα αντικείμενα των συζητήσεων μας είναι το πετρέλαιο και το αέριο. Τώρα θα συζητήσουμε την ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης συνεργασίας στον τομέα του αερίου. Όπως μόλις είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σχετικά με την έναρξη της υποβολής προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, γνωρίζετε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει στον διαγωνισμό. Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες για διάφορα είδη επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Είπαμε επίσης, αναπτύσσοντας αυτή την ιδέα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η ενέργεια καθώς και άλλοι τομείς. Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες υπάρχουν, και οι εταιρείες και ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι, από πολιτικής άποψης, μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας» Ο κ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε τη συμμετοχή της SOCAR στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, ΔΕΣΦΑ, κάτι που επιβεβαιώνει, όπως είπε, τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Aegean Airlines θα εγκαινιάσει, σε ένα μήνα από σήμερα, τις πρώτες απευθείας πτήσεις από το Μπακού προς την Αθήνα. Ερωτηθείς για την ελληνική θέση στη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται φυσικά στα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ προς την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από τα δύο μέρη. Το πιο σημαντικό είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν βούληση, πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων».