Πλήθος σεναρίων δημιουργεί ο τρόπος με το οποίο η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ποσό των 5,6 δισ. ευρώ που αφορά σε ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία ωριμάζουν στις 20 Μαΐου.
Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναμένεται να συνεδριάσει στις 31 Μαΐου για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ως εκ τούτου, και παρότι η χώρα μας αναμένει την έγκριση των 4,2 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 13ης Μαΐου, τα 1,8 δισ. ευρώ του ΔΝΤ θα εκταμιευθούν τελικά τον Ιούνιο κι έτσι δεν θα έχει συμπληρωθεί το ποσό των 6 δισ. ευρώ της δόσης που αναμενόταν για την κάλυψη των 5,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει ανησυχία για την έκβαση της υπόθεσης καθώς το ζήτημα παραμένει στα χέρια των Ευρωπαίων και αναμένεται ότι θα βρεθεί λύση στο Eurogroup της 13ης Μαΐου.
Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει το ενδεχόμενο να υποβληθεί επίσημο αίτημα από την Ελλάδα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 3,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ χωρίς αξιολόγηση από την τρόικα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές υπάρχει η εκδοχή της κάλυψης αυτού του κενού από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ή με την έκδοση εντόκων γραμματίων εφόσον δεν επαρκούν τα διαθέσιμα. Ένα ακόμη ενδεχόμενο, που δεν φαίνεται να απορρίπτεται από ευρωπαϊκές πηγές είναι η εκταμίευση ενός επιπλέον ποσού από το Eurogroup της 13ης Μαΐου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Μία ακόμη εκδοχή έχει να κάνει με τη μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια (ANFA) τους οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.