Την ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα η τραπεζική ένωση «στη βάση των υφισταμένων συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου του Βερολίνου δίπλα στον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας διαβεβαίωσε πως το Παρίσι θα διατηρήσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική προς το Βερολίνο, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης για το πώς μπορεί να επιλυθεί η κρίση.
Ειδικότερα, ο κ. Σόιμπλε αφού χαρακτήρισε «σχέδιο προτεραιότητας» την τραπεζική ένωση, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μεσοπρόθεσμα θεσμικές αλλαγές, αν και, όπως είπε, δεν μπορεί να περιμένει να γίνουν οι αλλαγές αυτές για να λύσει τρέχοντα προβλήματα.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στη βάση των υφισταμένων συνθηκών και εκεί όπου δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε πράγματα θεσμικά, τότε θα εργαστούμε διακυβερνητικά ή ακόμη και διμερώς», παρατήρησε.
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως η Γαλλία δεν θα επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της μετά την απόφαση της Επιτροπής να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.
«Η ευελιξία που μας δόθηκε δεν αντιμετωπίζεται από εμάς … ως κίνητρο για να χαλαρώσουμε το βηματισμό (για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση). Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το διαρθρωτικό έλλειμμα», δήλωσε. «Η Γαλλία είναι μια σοβαρή χώρα που ασκεί μια αξιόπιστη πολιτική, δεν απαρνούμαστε αυτή τη δημοσιονομική ευθύνη», πρόσθεσε.
Ξεκαθάρισε πάντως πως η διόρθωση των δημόσιων οικονομικών δεν θα πρέπει να «πνίξει» την ανάπτυξη.
«Φυσικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δημοσιονομικά είναι σωστά, αλλά πρέπει να φέρεις σε πέρας αυτή την άσκηση προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές καταστάσεις και προσδιορίζοντας το σωστό ρυθμό ώστε να διατηρηθούν οι προοπτικές της ανάπτυξης», εξήγησε.
Ο Γάλλος υπουργός κάλεσε επίσης τη Γερμανία να είναι ευέλικτη και να σεβαστεί τη διαφορετικότητα της Ευρώπης, και όχι απλώς να επικεντρώνεται στους κανόνες και την πειθαρχία.