ην υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο, προανήγγειλε ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα δώσει «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός, κατά την παραμονή του στο Πεκίνο,από τις 15 έως τις 19 Μαϊου, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως και άλλους αξιωματούχους της χώρας.
Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, υπογράμμισε, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen.
Ο διπλωμάτης τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο, μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο, των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας, γεγονός που, όπως είπε, αντανακλά ακριβώς αυτή τη μεγάλη σημασία, αλλά και το αίσθημα φιλίας μετακύ του κινεζικού λαού και του ελληνικού, αίσθημα που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.
Ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα να δώσει η επίσκεψη Σαμαρά «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσει στην Κίνα μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους Κινέζους επιχειρηματίες.
Παρά την κρίση, ο όγκος του διμερούς εμπορίου παραμένει πάνω από τα 4 δισ. δολάρια, υπογράμμισε ο Du Qiwen, που αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικές για την εξαγωγή ελληνικού ελαιόλαδου, κρασιού, γουναρικών Καστοριάς, μαρμάρου και προϊόντων του.
Κάλεσε, εξάλλου, τους Έλληνες επιχειρηματίες τουρισμού να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στην τεράστια και αναπτυσσόμενη αγορά Κινέζων τουριστών (που ξεπέρασαν ήδη τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς σε συνολικό όγκο καταναλωτικής δαπάνης) και τόνισε τη σημασία της επένδυσης της COSCO.
Αναφερόμενος στην τελευταία, έκανε λόγο για «αρμονία» και «win-win» (αμοιβαίο όφελος) στη φιλοσοφία των Κινέζων επενδυτών, ενώ τόνισε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας (συνδρομή στα συσσίτια και τη θέρμανση τοπικών σχολείων).
O Κινέζος πρεσβευτής αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard, ενώ γίνονται, όπως είπε, διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμα πολυεθνικές για συμφωνίες τέτοιου τύπου, «χάρη στις οποίες, ο Πειραιάς θα ξανακερδίσει τον ρόλο του ως κύριο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο».
Ο κ. Σαμαράς θα εγκαινιάσει την προβολή μιας σειράς τριών επεισοδίων για τη «Φημισμένη Ελλάδα» που γύρισε το τμήμα ντοκιμαντέρ της κινεζικής κρατικής τηλεόρασης CCTV και που, όπως εξέφρασε την ελπίδα ο πρεσβευτής, θα συμβάλουν στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας των διεθνών ΜΜΕ για την Ελλάδα, ενώ θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στο «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ», το οποίο επιδιώκει την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία ενός οικολογικού κόσμου.
Το Πεκίνο, υπογραμμίζουν κινεζικές πηγές, καταλαβαίνει, συμπαθεί και υποστηρίζει τον ελληνικό λαό, που περνά τη μεγαλύτερη ίσως μεταπολεμική κρίση. Έχει καταστήσει σαφές και στο G20 και στην ΕΕ τη σημασία διατήρησης της σταθερότητας στην Ευρώπη και του ρόλου της βοήθειας προς την Ελλάδα για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το μείγμα λιτότητας και ανάπτυξης δεν πρέπει να γέρνει μονομερώς προς κάποια πλευρά, υπογραμμίζουν κινεζικοί κύκλοι, που εκφράζουν πάντως ικανοποίηση γιατί οι απόψεις τους σημειώθηκαν από τους Ευρωπαίους συνομιλητές τους και τη διεθνή ηγεσία.
«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, στις ελληνικές εισαγωγές, με τον τουρισμό» υπογραμμίζουν Κινέζοι αξιωματούχοι, που τονίζουν ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους καλύτερους φίλους της χώρας τους στην Ευρώπη.