Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλγφκανφκ Σόιμπλε σημειώνει μια ακόμη επιτυχία στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.
Στο πλαίσιο των πρόσφατων αποκαλύψεων γύρω από διεθνές δίκτυο υπεράκτιων εταιρειών, γνωστών ως offshore leaks, το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών θα παραλάβει από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Βρετανία, κι άλλα cd με στοιχεία για φορολογικούς παραδείσους και καταθέτες Γερμανούς πολίτες.
400 Gigabytes
Με αυτές τις πληροφορίες οι γερμανικές φορολογικές αρχές θα μπορούν να συγκρίνουν τις φορολογικές δηλώσεις των καταθετών που διατηρούν λογαριασμούς σε εξωχώριες εταιρείες και να διαπιστώνουν εάν υπάρχει φοροδιαφυγή.
Τα εμπιστευτικά στοιχεία που υπάρχουν στα 400 Gigabytes, τα οποία προτίθεται να δοθούν και στη Γερμανία είναι εν μέρη γνωστά. Τα μισά από αυτά είχε στη διάθεση της η Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων που πριν από μερικές εβδομάδες δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας της για φοροδιαφυγή μέσω οφσόρ εταιρειών.
Γνωστότερη περίπτωση στη Γερμανία είναι αυτή του πολυεκατομμυριούχου και άλλοτε γνωστού πλεϊμπόι Γκούντερ Σαξ που διατηρούσε εξωχώρια στις νήσους Κουκ. Η Süddeutsche Zeitung που συμμετέχει στη δημοσιογραφική έρευνα για το διεθνές δίκτυο υπεράκτιων, είχε αρνηθεί να δώσει τα στοιχεία στο γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών, που τα ζήτησε, επειδή ήθελε να προστατεύσει τις πηγές της.
Το πώς κατάφερε ο Σοίμπλε να έχει πρόσβαση παραμένει άγνωστο -μέχρι στιγμής.
Διεθνής συνεργασία
Πάντως, όπως πληροφορεί σήμερα η ίδια η εφημερίδα, οι γερμανικές φορολογικές Αρχές θα συνεργαστούν με αυτές της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ για την επεξεργασία των δύο εκατομμυρίων εγγράφων που έχουν στη διάθεση τους.
Πρώτες αναλύσεις του υλικού, που έχουν γίνει από τις βρετανικές Αρχές, δείχνουν ένα περίπλοκο δίκτυο εταιρειών, οργανισμών και ατόμων, για τη συγκάλυψη της φοροδιαφυγής, το οποίο απλώνεται από τα νησιά Κέιμαν και τις νήσους Κουκ έως τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τη Σιγκαπούρη.
Το Βερολίνο ελπίζει ότι με τη νέα αυτή εξέλιξη θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο η διεθνής πίεση προς αυτούς τους φορολογικούς παραδείσους. Η Σιγκαπούρη πάντως είχε ανακοινώσει αμέσως μετά τις δημοσιεύσεις της δημοσιογραφικής έρευνας αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση παροχής βοήθειας από ντόπιες τράπεζες σε ξένους φοροφυγάδες.