Τα προτερήματα που προσφέρουν οι τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα αποτυπώνει ανάλυση του πρακτορείου Reuters, σημειώνοντας ότι το ατού της Αθήνας δεν είναι πλέον μόνο οι υψηλές αποδόσεις.
«Ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι τα ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια μπορεί να οδηγήσουν τους επενδυτές σε εσφαλμένες τοποθετήσεις, καθώς διψούν για υψηλότερες αποδόσεις. Δεν χρειάζεται όμως, να ανησυχεί για την προτίμηση που δείχνουν οι επενδυτές στην Ελλάδα» αναφέρει η σχετική ανάλυση.
Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν από 12,9% στις 27 Μαρτίου, στο 9,6% στις 13 Μαΐου. Το spread από τους γερμανικούς τίτλους ανέρχεται στις 8,2 ποσοστιαίες μονάδες. «Παράλληλα, η απόσταση από το 4% που προσφέρουν τα ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας είναι σημαντική. Δεν είναι όμως, μόνο η απόδοση που ελκύει τους επενδυτές» αναφέρει το πρακτορείο.
«Η οικονομική πορεία της Αθήνας ξεπερνά οριακά τις αγορές. Οι βάναυσες περικοπές των μισθών έχουν επαναφέρει το μεγαλύτερο μέρος της ανταγωνιστικότητας των τιμών που χάθηκε κατά την πρώτη δεκαετία της νομισματικής ένωσης. Επίσης το πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από το 2009».
Το Reuters αναγνωρίζει ότι είναι πολύ νωρίς για να υποστηρίξει κανείς ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Αναφέρεται στον 5ο χρόνο ύφεσης και στη σαρωτική ανεργία του 27%. «Η ανάκαμψη πιθανότατα θα είναι πιο αργή και με περισσότερα εμπόδια από ότι είχε υπολογιστεί. Η κυβέρνηση έχει περάσει σκληρές μεταρρυθμίσεις, όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί ότι η λιτότητα κατανεμήθηκε άδικα προστατεύοντας τα συμφέροντα, αφήνοντας τις εγχώριες τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Όμως, από την πλευρά των επενδυτών υπερισχύει η εκτίμηση ότι οι επενδύσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν σύντομα. Επίσης, η εκτίμηση ότι το Grexit μοιάζει όλο και λιγότερο πιθανό. «Έχοντας ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών, η ελληνική οικονομία έχει λιγότερα να κερδίσει από ένα πιο αδύναμο νόμισμα». Επίσης, μειώνονται οι πιθανότητες για δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Μία δεύτερη αναδιάρθρωση θα ήταν δυσκολότερη και λιγότερο αποδοτική, δεδομένου ότι το ιδιωτικό χρέος αντιστοιχεί πλέον σε λιγότερο από 10% του συνολικού χρέους. Έτσι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας πιθανότατα θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τα φτηνά δάνεια, εκτός εάν το πρόγραμμα βγει εντελώς εκτός τροχιάς».
Το Reuters επισημαίνει και ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα που προσφέρει η Ελλάδα στους επενδυτές. «Οι υψηλές αποδόσεις έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα. Η χώρα θα παραμείνει υπό στενό έλεγχο τόσο από τις αγορές όσο και από τους διεθνείς εταίρους για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το νέο κόσμο μείωσης των αποδόσεων στα ομόλογα της ευρωζώνης, τέτοια πειθαρχία είναι σπάνια».