Το «πράσινο φως» για την καταβολή της διπλής δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα έδωσε το Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες ενέκριναν για την Ελλάδα τις δόσεις Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Όπως αποφασίστηκε, εντός των ημερών 4,2 δισ. θα δοθούν «εντός των επόμενων ημερών» μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και των προαπαιτούμενων πράξεων (prior actions).
Τον Ιούνιο θα εκταμιευτούν άλλα 3,3 δισ. ευρώ τα οποία συνδέονται με την υλοποίηση στόχων του προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.
Νωρίτερα, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης, με μήνυμά του στο twitter, χαρακτήρισε εξαιρετικό το κλίμα στο σημερινό Eurogroup και πρόσθεσε πως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εγκρίνονται και οι δύο δόσεις.
Αλλά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει πως η χρηματοδότηση της Ελλάδας – οι περιβόητες «δόσεις» – θα συνεχιστεί κανονικά. «Εξασφαλίσαμε ή εξασφαλίζουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για να πάρουμε τις υπόλοιπες δόσεις ως και τη δόση του Ιουνίου», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Άλλωστε, την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, έδινε με επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο και η γερμανική κυβέρνηση.
«Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο», επισημαίνει στην επιστολή ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά, όπως λέει, «αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα».
«Ενόψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.
Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη, ενώ υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.