Η Κύπρος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για βελτίωση του πλαισίου για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και για να αποκαταστήσει το όνομά της, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει σχέδιο δράσης από την τρόικα και την Λευκωσία για το συγκεκριμένο ακανθώδες θέμα.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος δεν δέχθηκε επιθέσεις και «ούτε άκουσε κατά τη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup όλες εκείνες τις κατηγορίες που ξεστόμισαν παλαιότερα οι εταίροι μας σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες».
Ο υπουργός Οικονομικών που μιλούσε, από τις Βρυξέλλες, στο ΡΙΚ, έκανε σαφές ότι το κλίμα χθες στη σύνοδο δεν ήταν επιθετικό και ότι «κάποιες ενστάσεις» που διατυπώθηκαν από τη Φινλανδία και τη Σλοβακία αναφορικά με τις κατηγορίες έναντι της Κύπρου, «αντιμετωπίστηκαν με ευκολία, όπως και άλλες παρατηρήσεις που είχαν τεθεί».
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι κανένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ δεν πέρασε από τέτοιο εξαντλητικό και συγκεκριμένο έλεγχο», σημείωσε και υπογράμμισε πως «η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής σε αυτή την προσπάθεια για σωστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος, που σε τελευταία ανάλυση είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με στόχο, να καθαρίσουμε το όνομα μας».
«Η Κύπρος», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν θα διαφωνούσα ότι είναι ίσως πιο ευάλωτη από άλλα κράτη λόγω της ύπαρξης του σχετικού μέχρι σήμερα μεγάλου τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» και τόνισε:
«Άλλωστε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ταγμένη να βελτιώνει το θεσμικό και το εποπτικό της πλαίσιο, αλλά και την ικανότητα εφαρμογής αυτών των προνοιών από τις τράπεζες μας. Συνεπώς, συδεχθήκαμε να γίνουν οι δύο οι έλεγχοι από το θεσμικό όργανο της ΕΕ, Μoneyval, αλλά και από ένα ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο ο οποίος μπήκε σε λεπτομέρεια στα τραπεζικά ιδρύματα».