Ποντάρουν στις αποκρατικοποιήσεις
Έκλεισαν οι πρώτες συμφωνίες
Λιμάνια, Ελ. Βενιζέλος και σιδηρόδρομοι στο μικροσκόπιο
Επιτυχές θεωρείτε κατά πολλούς το ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα καθώς η επιστροφή του στην Αθήνα –αφού νωρίτερα πραγματοποιήσει μία στάση στο Αζερμπαϊτζάν για συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της ΔΕΣΦΑ- δεν πρόκειται να είναι με άδεια χέρια. Όλες οι πλευρές διαμηνύουν ότι έκλεισαν οι πρώτες συμφωνίες με μπροστάρηδες το λιμάνι του Πειραιά, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τους σιδηροδρόμους.
Οι πρώτες υπογραφές
Μήλον της Έριδος, όπως όλα δείχνουν, αποτελούν οι αποκρατικοποιήσεις. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε συμφωνητικό συνεργασίας του Invest in Greece με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.
Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Έχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Το ενδιαφέρον για αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηρόδρομο
Με γεμάτη και ανοιχτή ατζέντα το ταξίδι του πρωθυπουργού καθώς οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλο το φάσμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία ως βάση για τη διαμόρφωση μιας μακρόπνοης στρατηγικής σχέσης.
Συζήτησαν και συγκεκριμένα πεδία, για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Πάντως, η αναφορά του κινέζου πρωθυπουργού σε ενδιαφέρον για το Ελληνικό αποδείχθηκε λάθος της μετάφρασης, καθώς ο Λι Κετσιάνγκ είχε αναφερθεί στο ενδιαφέρον για το Ελ. Βενιζέλος.
Ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά, πάντως, υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.