Αναφερόμενη στις δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι θα αναλάβει μια πρωτοβουλία για να βγει η Ευρώπη από το μαρασμό, η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο δήλωσε σήμερα ότι παίρνει “πολύ στα σοβαρά το άνοιγμα του Γάλλου προέδρου.
«Μ’ αυτό τον τρόπο ανοίγεται ένας χώρος για να συζητήσουμε και να δούμε αν θέλουμε μια διακυβερνητική Ευρώπη ή αλλιώς μήπως την θέλουμε ομοσπονδιακή, δήλωσε η πρώην επίτροπος της ΕΕ σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα “Κοριέρε ντελα Σέρα”.
«Είναι μια θέση η οποία είναι ιστορικά δική μου», λέει σχετικά με την ομοσπονδιακή Ευρώπη, «αλλά επίσης και θέση της Ιταλίας, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα μίλησε για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης την ώρα της ψήφου εμπιστοσύνης” προς την κυβέρνησή του.
Δεν πρόκειται για φυγή προς τα εμπρός, όχι αν παραδεχθούμε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε μια μη βιώσιμη κατάσταση, λέει η Μπονίνο. «Είναι σημαντικό να έχουμε τακτοποιημένους τους λογαριασμούς (…), αλλά τα οικονομικά κόστη είναι αυξημένα (για όλους, περιλαμβανομένης σύντομα και της Γερμανίας) και σ’ αυτά προστίθενται τα πολιτικά κόστη, καθώς παρακολουθούμε την ανάπτυξη λαϊκισμών και του ευρωσκεπτικισμού».
«Το Βερολίνο λέει πάντα όχι σε μια αμοιβαιοποίηση του χρέους αν δεν υπάρχει εκχώρηση κυριαρχίας. Ας δεχθούμε αυτά που λέει η Γερμανία κατά λέξη. Αν είναι μπλόφα, ας την αποκαλύψουμε», εξήγησε η Μπονίνο.
Αναφερόμενος σε μια πολιτική ένωση, ο Ολάντ δεν διευκρίνισε την Πέμπτη αν αυτή καλύπτει ένα ομοσπονδιακό σχέδιο συνοδευόμενο από μεταβιβάσεις κυριαρχίας όπως επιθυμεί η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
«Καθήκον μου είναι να βγει η Ευρώπη από το μαρασμό της και να μειωθεί η δυσαρέσκεια των λαών που δεν μπορεί παρά να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ολάντ επιμένοντας στον απαραίτητο ρόλο του γαλλο-γερμανικού κινητήρα.
Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, γύρω από έναν αληθινό πρόεδρο ο διορισμός του οποίου θα είναι μακράς διάρκειας.