Διατεθειμένη να αναβαθμίσει τον ρόλο του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης στο σύστημα της κοινωνικής δείχνει η κυβέρνηση, και οι σχετικές εξελίξεις πιθανολογούνται ακόμη και μέσα στο 2013.
Συγκεκριμένα, το αίτημα των ασφαλιστικών εταιρειών να παίξουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων κάθε άλλο παρά καινούριο είναι. Είχε τεθεί μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια και ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους πολυεθνικοί όμιλοι, όπως η AXA και η Groupama είχαν αποφασίσει να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.
Αυτή τη στιγμή ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει, αρκεί να διασφαλίσει πως δεν θα προκύψουν… παρατράγουδα σε βάρος των ασφαλισμένων. Και αυτό, γιατί πιστεύει πως η ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων όχι μόνο θα αποτελέσει μια ακόμη διαρθρωτική αλλαγή στην ελληνική οικονομία, αλλά θα είναι και κίνητρο για επιπλέον επενδύσεις των ξένων ασφαλιστικών ομίλων στη χώρα μας.
Ας μην ξεχνούμε επίσης, ότι τουλάχιστον δύο τραπεζικοί όμιλοι (για να μην πούμε τρεις, μαζί με την Eurobank) έχουν στο μπροστά, ή στο πίσω μέρος του μυαλού τους να πουλήσουν τις θυγατρικές ασφαλιστικές τους εταιρείες και ειδικότερα την Εθνική και την ΑΤΕ Ασφαλιστική.
Τέλος, η ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ, καθώς αποδείχτηκε πως ο κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να συντηρεί τόσο πολυδάπανα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και δημόσιας υγείας, όσο στο παρελθόν.
Ικανοποιημένοι ι Γερμανοί
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, γνωστό γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος με παρουσία στην Ελλάδα συνάντησε το κυβερνητικό δίδυμο των κ.κ. Χατζηδάκη και Στουρνάρα, υποβάλλοντας σχέδιο μέσω του οποίου ο κλάδος θα μπορούσε να αναλάβει τη διαχείριση επαγγελματικών ταμείων.
Ο γερμανικός όμιλος τόνισε στην κυβέρνηση πως οι ασφαλιστικές εταιρείες (και κυρίως οι ξένες) έχουν επενδύσει πολλά λεφτά στην Ελλάδα και μάλιστα στήριξαν πρόσφατα τη χώρα, επανακεφαλαιοποιώντας με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τις ελληνικές θυγατρικές τους, προκειμένου οι τελευταίες να καλύψουν τις απώλειες από το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Επισήμαναν μάλιστα και το περιεχόμενο των εκθέσεων της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, σε ότι αφορά την εξέταση του θέματος για το κατά πόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης – συντάξεων.
Προφανώς, ο γερμανικός ασφαλιστικός όμιλος -αλλά και οι άλλες εταιρείες του κλάδου- κατανοούν πως το σχετικό άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να γίνει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς προαπαιτούμενα.
«Βάλτε αυστηρές προϋποθέσεις, ασκείστε αυστηρούς ελέγχους, πάρτε όλες τις κατάλληλες διασφαλίσεις» ήταν το μήνυμα που εστάλη προς την κυβέρνηση και την Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου… Ασπίς Πρόνοια, ή τύπου… δομημένων ομολόγων.
Στην παρούσα φάση, η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «συζητά με την Τράπεζα της Ελλάδος τις δυνατότητες προκειμένου να υποστηρίξει ένα νέο μνημόνιο απαιτήσεων στον εν λόγω τομέα. Αυτό θα μπορούσε να εστιαστεί συγκεκριμένα, και άμεσα, στην ικανότητα του τομέα των ασφαλίσεων να αναλάβει συστήματα κοινωνικής ασφάλισης-συντάξεων σύμφωνα με τις ενισχυμένες απαιτήσεις βάσει του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε.».
Αυτό σημαίνει, όμως, ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, που θα έχουν αυτή την δυνατότητα, θα πρέπει να διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή βάση (άρα προηγείται η ανακεφαλαιοποίηση…) και ενδεχομένως να τεθούν σε διαφορετικό καθεστώς εποπτείας- μεγαλύτερων απαιτήσεων από τις ισχύουσες.