Στόχαστρο του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθηνών (ΔΕΚ Αθηνών) βρίσκονται συνολικά 218 εξωχώριες εταιρείες, σύμφωνα με έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο έχει ανατεθεί στο ΔΕΚ Αθηνών η διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων, των 24 εξωχώριων εταιρειών της Δ.Ο.Υ. Κύμης και των 161 εταιρειών της ΔΟΥ Κρανιδίου.
Η αρμόδια υπηρεσία, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ELENXIS, έχει δρομολογήσει όλες τις υποθέσεις για έλεγχο προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδίου για τον φορολογικό έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών της χώρας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν λάβει σειρά προτεραιότητας και αποσταλεί για έλεγχο άλλες 33 υποθέσεις στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου
Στο ίδιο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι με το Ν. 4141/2013 συνιστάται ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, το «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)» η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Στις αρμοδιότητες του ΚΕΦΟΜΕΠ περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και ο έλεγχος των αλλοδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, για τις οποίες δεν προκύπτει το φυσικό πρόσωπο ή των ημεδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρεία χωρίς να εμφανίζεται το φυσικό πρόσωπο.
Ο κ. Μαυραγάνης δεσμεύεται ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων θα διαβιβαστούν στη Βουλή, με την επιφύλαξη όμως των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου και ενημερώνει ότι στοιχεία για εξωχώριες που φέρεται να έχουν σχέση με Έλληνες πολίτες, ερευνώνται από το γραφείο του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος με παραγγελία του προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ.
Πρόκειται για τη νέα λίστα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, την ICIJ (International Consortium Investigative Journalists) με τη συνεργασία 160 δημοσιογράφων σε 60 χώρες.
Εξάλλου, οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ ερευνούν τα σχετικά με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «η φάμπρικα που ίδρυε 5.000 εταιρείες το χρόνο».
Ακόμη, οι βουλευτές ενημερώνονται ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε οι off-shore εταιρείες να φορολογούνται στη χώρα της πραγματικής διοίκησής τους και όχι στη χώρα που φαίνονται εγγεγραμμένες.