Σε περίπου 14 ημέρες η κυβέρνηση θα υποδεχτεί εκ νέου τους εκπροσώπους των δανειστών μας, οι οποίοι έρχονται με γεμάτη βαλίτσα.
Τα κλιμάκια της τρόικας έρχονται για να ελέγξουν αν η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή του προγράμματος, που προαπαιτείται προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα κλιμάκια της τρόικας, αφού πραγματοποιήσουν έλεγχο, θα συντάξουν την καθιερωμένη έκθεσή τους και θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα. Γι αυτό και αυτή την ώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε οργασμό διαβουλεύσεων. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «τρέχει» για να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί για την εκταμίευση των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που σε πολιτικό επίπεδο έχουν ήδη εγκριθεί από το Eurogroup.
Τα θέματα που προσπαθεί η κυβέρνηση να κλείσει άμεσα είναι τα εξής:
1. Στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και πρέπει ταυτόχρονα να διασφαλίσει την ρευστότητα στην αγορά.
2. Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει το σχέδιο και η κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες μέρες να ορίσει τον Εθνικό Συντονιστή κατά της διαφθοράς, όπως προβλέπεται ούτως ή άλλως από το Μνημόνιο.
Σε ότι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα, το πρώτο τμήμα του που έχει να κάνει με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα δοθεί σε διαβούλευση αρχές Ιουνίου και το δεύτερο λίγο αργότερα, σε συμφωνία με την τρόικα.
3. Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να προωθήσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.
Αν η τρόικα μείνει «ευχαριστημένη» από τα βήματα που έχει κάνει έως τώρα η κυβέρνηση, πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν ότι το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από την 1η Ιουλίου.
Πάντως, η τρόικα θα έρθει ξανά στη χώρα μας το φθινόπωρο, όταν και θα γίνει ο «μεγάλος έλεγχος», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου. Τότε, θα εξετασθούν αναλυτικά η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα της διετίας 2015-2016-ύψους περίπου 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ- να ελεγχθεί η πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων εν γένει, ενώ θα ανοίξει και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αναφέρει η Καθημερινή.