Ακούγοντας κανείς ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικότερα Γάλλους, θεωρεί ότι η εποχή της λιτότητας έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την ευρωζώνη, η οποία πλέον «ανοίγει πανιά» για την ανάπτυξη… στην πραγματικότητα όμως, η μεταστροφή αυτή είναι περισσότερο στα λόγια παρά στις πράξεις.
Αυτό αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του το Reuters, όπου επισημαίνει ότι η ρητορική έχει αλλάξει χωρίς όμως να συνοδεύεται από την απαιτούμενη στροφή στην πολιτική.
Το δημοσίευμα παραπέμπει μάλιστα στην εντυπωσιακή αλλαγή τόνου του προέδρου της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, που τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι η λιτότητα έχει αγγίξει τα όρια αποδοχής της από το λαό.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο άρθρο, πλέον δίνεται περισσότερος χρόνος στις κυβερνήσεις να πετύχουν τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων τους, κυρίως λόγω του ότι η ύφεση έχει καταστήσει την επίτευξή τους σχεδόν ανέφικτη.
Η αποκλιμάκωση των spreads του ευρωπαϊκού Νότου μετά την δέσμευση του επικεφαλής της ΕΚΤ για δράση με στόχο την επιβίωση του ευρώ, έχει χαρίσει στα κράτη μέλη της ευρωζώνης περισσότερο χώρο να «αναπνεύσουν».
Βασικός στόχος της Ε.Ε. είναι πλέον η μείωση των διαρθρωτικών ελλειμμάτων και η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, μικρές μόνο πρωτοβουλίες λαμβάνουν χώρα, εν μέσω τυμπανοκρουσιών για καταπολέμηση της καταστροφικής ανεργίας των νέων που έχει θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.
Η ΕΚΤ από την άλλη, παρατηρεί το πρακτορείο, προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους ενίσχυσης του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην πληγείσα από την κρίση περιφέρεια της ευρωζώνης. Ενώ όμως κρατάει ακόμα ανοιχτές τις στρόφιγγες της ρευστότητας προς τις τράπεζες, δεν δείχνει πρόθυμη να ακολουθήσει τα βήματα των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Ιαπωνίας στην μαζική εκτύπωση χρήματος με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης.
«Δεν έχουμε εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας», σχολίασε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING στις Βρυξέλλες, ενώ πρόσθεσε «Πρόκειται απλά για μια αλλαγή του ρυθμού προσαρμογής και μιας αλλαγής στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μην καταλήξουμε σε ένα υφεσιακό σπιράλ λιτότητας».
Ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την ενίσχυση της πίστωσης προς τις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας των επενδύσεων είναι η αποδυναμωμένη ζήτηση, για την οποία και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση, όλοι συμφωνούμε σε αυτό», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «η εγκατάλειψη της προσπάθειας εξυγίανσης του προϋπολογισμού δεν θα μας φέρει πιο κοντά σε αυτό τον στόχο».