Απορρίπτει η Γερμανία την πρόταση των Βρυξελλών για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Κίνας στο τομέα των φωτοβολταϊκών.
«Κατά την άποψή μας, τα μέτρα δεν είναι πλέον απαραίτητα και για αυτό η Γερμανία είπε όχι», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, υποδεχόμενος σήμερα στο Βερολίνο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.
Όπως ανέφερε ο κ. Ρέσλερ, την Παρασκευή το Βερολίνο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει κατά δέκα ώρες την προθεσμία που της είχε δώσει για να απαντήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Και αυτό γιατί η γερμανική κυβέρνηση ήθελε «να κάνει διάλογο με τους φίλους και τους εταίρους» της.
Ο Λι Κετσιάνγκ βρίσκεται στη Γερμανία από το Σάββατο, για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα αυτή και σήμερα χαιρέτισε το αίτημα του Βερολίνου προς τις Βρυξέλλες. «Αναβάλατε (σ.σ. την ημερομηνία απάντησης) επειδή θέλατε να μας ακούσετε. Και αυτή η στάση σας συνδέει την Κίνα με τη Γερμανία και αξίζει την αναγνώρισή μας», είπε.
Ήδη από το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είχε απορρίψει την εφαρμογή μέτρων προστατευτισμού και κάλεσε τις κινεζικές αρχές σε διάλογο. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Λι, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει τα πάντα «ώστε να βρεθεί μια λύση μέσω του διαλόγου και να μην έρθουμε σε κάποιου είδους αντιπαράθεσης» με το Πεκίνο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις χώρες μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν την προσωρινή επιβολή φόρου 47% —κατά μέσο όρο— στα ηλιακά πάνελ που εισάγονται από την Κίνα, με σκοπό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες που απειλούνται με εξαφάνιση και καταγγέλλουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους του Πεκίνου.
Στις ομιλίες τους πριν από το γεύμα, τόσο ο Λι όσο και ο Ρέσλερ τάχθηκαν υπέρ του ανοίγματος των αγορών, προς το συμφέρον και των δύο χωρών, των μεγαλύτερων εξαγωγέων παγκοσμίως.
Ο Λι εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να ταχθεί κατά του προστατευτισμού προσθέτοντας ότι «φυσικά» η Κίνα θα αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ευρώπη.