Η μάχη κατά της ανεργίας των νέων αναδεικνύεται σε πρώτη προτεραιότητα για την ΕΕ.
Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται μία καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί σε κάθε κράτος- μέλος και των πρωτοβουλιών στήριξης της Επιτροπής, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, όπου το θέμα της ανεργίας θα κυριαρχήσει.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει ότι μετά τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων με κοινοτική συγχρηματοδότηση, που αποφασίστηκε στα τέλη του 2012, υιοθετήθηκε εθνικό σχέδιο δράσης τον Ιανουάριο του 2013, με κοινοτική χρηματοδότηση 517 εκατ. ευρώ.
Στόχος του προγράμματος είναι η τόνωση της απασχόλησης καθώς και η κατάρτιση και επιχειρηματικότητα για περίπου 350.000 νέους. Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, οι νέες πρωτοβουλίες που έχουν, ήδη, ξεκινήσει με κοινοτική χρηματοδότηση 47 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την πρόσληψη με καθεστώς ορισμένου χρόνου νέων ανέργων έως 35 ετών σε διάφορα πολιτιστικά προγράμματα, αλλά και την παροχή στήριξης σε κοινωνικές υποδομές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με στόχο την πρόσληψη νέων ανέργων.
Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή δύο συγκεκριμένων προγραμμάτων, με κοινοτική χρηματοδότηση 146 εκατ. ευρώ, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται εντός του Ιουνίου.
Πρόκειται:
α) για το πρόγραμμα εισόδου στην αγορά εργασίας, το οποίο συνδυάζει την εκπαίδευση με πεντάμηνη άσκηση επαγγέλματος σε επιχειρήσεις για 45.000 νέους ανέργους έως 29 ετών και
β) για το πρόγραμμα κατάρτισης 1.000 νέων ανέργων έως 29 ετών σε συνθήκες εργασίας.
Από την λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Η Κομισιόν μετατοπίζει το κέντρο της πολιτικής της από τη λιτότητα προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει εμφανές την Τετάρτη όταν θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.
Στην ετήσια αξιολόγησή της, η Κομισιόν θα πει ότι ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνεχιστεί, ο ρυθμός μπορεί να είναι πλέον πιο αργός, καθώς μέρος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ευρωζώνη έχει αποκατασταθεί.
Επειδή οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις δεν μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη μέσω των δημόσιων δαπανών, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας των οικονομιών τους, κάνοντας τις αγορές εργασίας πιο ευέλικτες ή ανοίγοντας τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
«Το βασικό μήνυμα θα είναι η μετατόπιση από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε στο Reuters υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Οι προτάσεις, αφού εγκριθούν στη σύνοδο στα τέλη Ιουνίου, θα αποκτήσουν δεσμευτικό χαρακτήρα και αναμένεται να επηρεάσουν την κατάρτιση των προϋπολογισμών από το 2014.
Η Κομισιόν έχει ήδη αναφέρει ότι θα δώσει στη Γαλλία και την Ισπανία δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσουν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ παράταση αναμένεται να δοθεί και σε άλλα κράτη.
Σε αντάλλαγμα, η Γαλλία και η Ισπανία θα πρέπει να δεσμευτούν για μεγαλύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα καταστήσουν τις οικονομίες πιο ανταγωνιστικές και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.