Παράταση για την επίτευξη των στόχων μείωσης του ελλείμματος έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Γαλλία, Πολωνία, Ισπανία, Σλοβενία, Πορτογαλία και Ολλανδία στα πλαίσια παρουσίασης των «ειδικών συστάσεων» προς τις χώρες της ευρωζώνης. Η βασική σύσταση της Επιτροπής προς όλες τις χώρες είναι να επιδείξουν μεγαλύτερη φιλοδοξία στην προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
Στην Ολλανδία και την Πορτογαλία η Κομισιόν έδωσε έναν χρόνο παράταση, ενώ σε Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία και Σλοβενία δόθηκε 2ετή παράταση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στην Γαλλία να επιταχύνει το ρυθμό περικοπής των δημοσίων δαπανών, να απλοποιήσει το φορολογικό της σύστημα και να λάβει μέτρα για να διασώσει το ασφαλιστικό της σύστημα, ενώ προειδοποίησε το Βέλγιο ότι δεν έχει λάβει δραστικά μέτρα για την μείωση του ελλείμματος.
Η Κομισιόν δεν έκανε νέες συστάσεις για την Ελλάδα καθώς αυτές περιλαμβάνονται ήδη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Παρουσιάζοντας τις συστάσεις της Επιτροπής, ο πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημείωσε ότι τώρα η Ευρώπη έχει την ευχέρεια χρόνου να ρίξει τους ρυθμούς της δημοσιονομικής προσαρμογής και γι’ αυτό αποφάσισε την χορήγηση των παρατάσεων, επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω κράτη-μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που τους παραχωρείται για να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Μπαρόζο επεσήμανε ότι επειδή θα χρειαστεί να περάσει αρκετά μεγάλο διάστημα μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμίσεων, απαιτείται «στοχευμένη δράση για τους άνεργους και ιδιαίτερα για τους νέους».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κατ΄επανάληψη τονίσει το τελευταίο διάστημα ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του, χαρακτήρισε «μάταια» την διαμάχη γύρω από την ανάπτυξη και την λιτότητα, υπογραμμίζοντας ότι το κλειδί για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.