Μακρινή ανάμνηση θα αποτελούν από φέτος οι φοροαπαλλαγές, καθώς είναι ουσιαστικά η τελευταία χρονιά που ισχύουν οι περισσότερες από αυτές -εκτός και αν έχουν βάση οι πληροφορίες ότι, με την έλευση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η κυβέρνηση θα ξαναδεί τις εκπτώσεις δαπανών για τόκους πρώτης κατοικίας και τα ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικία τους.
Φέτος, έκπτωση 10% από τον φόρο εισοδήματος μπορούν να διεκδικήσουν οι φορολογούμενοι για ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, ασφάλιστρα, δίδακτρα κ.α. που πραγματοποίησαν μέσα στο 2012.
Στη φορολογική δήλωση μπορούν να καταχωρηθούν 8 δαπάνες που φέρνουν έκπτωση φόρου:
1. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Προβλέπεται μείωση φόρου έως 3.000 ευρώ. Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται: οι αμοιβές που καταβάλλονται σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, καθώς και οι αμοιβές που καταβάλλονται σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.
Επίσης, τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών.
Για να αναγνωριστεί η δαπάνη για ιατρικά έξοδα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν τις σχετικές αποδείξεις.
2. Οι εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αφαιρείται ποσοστό 10% της δαπάνης από τον φόρο, όταν πρόκειται για το ποσό των υποχρεωτικών από τον νόμο εισφορών που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος σε ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ κ.λπ.), καθώς και το ποσό των εισφορών που καταβλήθηκαν στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης σε Ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο. Δεν γράφονται οι εισφορές που παρακράτησαν οι εργοδότες από τους μισθωτούς και έχουν αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.
3. Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν ως δωρεές ή χορηγίες εφόσον υπερβαίνουν τα 100 ευρώ. Η έκπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετησίου εισοδήματος.
4. Οι καταβληθέντες τόκοι στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.
5. Τα ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.
6. Η διατροφή που κατέβαλε ο ένας σύζυγος στον άλλο. Αφορά διατροφή που επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Η έκπτωση φόρου φθάνει το 10% της δαπάνης, με το ποσό της μείωσης του φόρου να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.
7. Ενοίκιο για κύρια κατοικία και για τέκνα που σπουδάζουν: Έκπτωση φόρου 10% του ενοικίου με το ποσό της κάθε δαπάνης να μην μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή ανώτερη έκπτωση φόρου έως 100 ευρώ. Η ίδια έκπτωση ισχύει για το ενοίκιο που καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
8.Τα δίδακτρα που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.
Η έκπτωση αφορά τα έξοδα που κάνει ο φορολογούμενος για κάθε παιδί που το βαρύνει ή για τον ίδιο για παράδοση κατ’ οίκον ιδιαίτερων μαθημάτων ή για φροντιστήρια οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος κόβονται οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων, οδηγώντας σε σημαντικές επιβαρύνσεις.
Παραμένουν σε ισχύ μόνο οι φοροαπαλλαγές που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια, διατροφή μεταξύ συζύγων και δωρεές σε δημόσιο και κοινωφελή ιδρύματα.