Κρίσιμη για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χαρακτηρίζει η Eurobank την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της τράπεζας «7 ημέρες Οικονομία», η επιστροφή στις αγορές θα είναι επιτυχημένη μόνο αν οι αγορές κρίνουν ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ όπως παρατηρείται, η μείωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να αποτυπώνεται στα περιθώρια αποδόσεων. Οι ενδείξεις για τη βελτίωση του κλίματος της ελληνικής οικονομίας απεικονίζονται και στο περιθώριο της απόδοσης των 10-ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αποδόσεων των αντιστοίχων γερμανικών τίτλων παρά την σταθεροποίηση τους την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας κυρίως της διεθνούς ρευστότητας.
Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι κρίσιμη για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι το έλλειμμα του 2012 μειώθηκε σωρευτικά σε σχέση με το 2009 κατά περίπου 9% του ΑΕΠ κυρίως εξ’αιτίας: α) των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, β) της ορθολογικοποίησης του κόστους του τομέα της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων σε σχέση με το 2009, και γ) των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Η συνεισφορά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε αυτή την προσπάθεια ήταν οριακή, σύμφωνα με την ανάλυση.
«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μεταρρυθμίσεις που είχαν σαν σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας, τέθηκαν σε εφαρμογή τους τελευταίους τρεις μήνες (π.χ. η δημιουργία της Γενικής Γραμματείας για τα Φορολογικά Έσοδα, το νέο TAXIS κτλ)», σημειώνεται και συμπληρώνεται: «Άμεσο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης καθυστέρησης πιθανόν να είναι η υστέρηση των εσόδων και η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2013. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, δε θα επιτρέψει την όποια πρωτοβουλία ληφθεί (αν τελικά ληφθεί) για την βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τελικά θα επηρεάσει την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Σημειώστε εδώ ότι θεωρούμε πως η λήψη νέων φορολογικών μέτρων για την κάλυψη των πιθανών αστοχιών του φοροεισπρακτικού μηχανισμού δε θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα και μάλλον θα επιβαρύνει τις συνθήκες ρευστότητας».