Για την Απρίλιο του 2014 παραπέμπει τη συζήτηση για ενδεχόμενη νέα μείωση του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι τότε θα αποτιμηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και -αν απαιτηθεί- θα ληφθούν μέτρα, υπό τις προϋποθέσεις της ύπαρξης πρωτογενών πλεονασμάτων και της τήρησης των όρων του προγράμματος.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προσπάθεια της Ελλάδας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι κρίσιμο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι, που, όπως είπε, είναι κρίσιμο για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, αφού χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα, εξέφρασε το σεβασμό του διότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός περνούν μια δύσκολη περίοδο λόγω της κρίσης αρκετών ετών και έχουν ληφθεί δύσκολα μέτρα.
Επιπλέον, μίλησε για τα πρώτα σημάδια μιας μεταστροφής της ελληνικής οικονομίας, ενώ υποστήριξε πως τα μέτρα που λαμβάνονται θα ανοίγουν νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις για άρα θέσεις εργασίας.
Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα πως στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα μπορούσαμε να δούμε τις απαρχές μια ανάκαμψης στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς ειδικά για την εκτίμηση του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,2% το 2014, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως ο ίδιος μιλά βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν, προσθέτοντας πως υπάρχει αισιοδοξία. Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως πιστεύει ότι του χρόνου θα υπάρξει και στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη ανάπτυξη.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις ότι θα προκύψει δημοσιονομικό κενό την περίοδο 2015 – 2016 και για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι αυτό το ζήτημα θα τεθεί στο τραπέζι στο τέλος του 2014, όταν θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Τότε, όπως είπε, ο αρμόδιος επίτροπος θα δώσει τις απαραίτητες συστάσεις. Δήλωσε πάντως πολύ αισιόδοξος για την επιτυχία του παρόντος προγράμματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, στις 20 Ιουνίου θα συζητηθεί στο Eurogroup το πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών της ευρωζώνης (και η οριστικοποίηση του Bail – in και του Bail – out για τις διασώσεις των τραπεζών) και το κατά πόσον θα έχει αναδρομική ισχύ η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων από τον ESM. Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε «πολύ ευαίσθητο» το όλο θέμα, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα του επόμενου έτους, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ανεργία και ΦΠΑ στην εστίαση συζητήθηκαν στο Μαξίμου
Νωρίτερα, στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον επικεφαλής του Eurogroup, στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων η ανεργία και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ, στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, δεν έγινε συζήτηση για μείωση του χρέους.
Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Eurogroup, παρουσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου εποικοδομητική και έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα μέτρο το οποίο, όπως είπε, θα επηρεάσει και την ψυχολογία.
«Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ετέθη στη συζήτηση, τονίζοντας πως τόσο αυτό όσο και άλλα όπως το τέλος ακινήτων, όταν ελήφθησαν, ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή 31 Μαίου 2013, 15:24