Στο κενό πέφτουν οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου για άντληση 2,6 δισ. ευρώ, εντός του 2013, από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους είναι… μηδενικός!
Από την έκθεση του Ταμείου για το πεντάμηνο προκύπτει πως τα μοναδικά έσοδα ήταν τα 69 εκατ. ευρώ της Lamda Development για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) που είχε παραχωρηθεί πέρυσι το καλοκαίρι.
Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην έγκριση συμβάσεων όπως για την πώληση της έκτασης Κασσιόπη στην Κέρκυρα και των Κρατικών Λαχείων, οι συνεχείς αναβολές σε πολλούς διαγωνισμούς και ο φόρτος εργασίας εξαιτίας του πολύμηνου παζαριού για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ τίναξαν στον αέρα τους στόχους εσόδων.
Τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ ευελπιστούν πως θα χρειαστούν λιγότεροι μήνες για την έγκριση της συμφωνίας με την κοινοπραξία υπό την Emma Delta που απέκτησε το 33% του ΟΠΑΠ έναντι 652 εκατ. ευρώ.
Στο περίμενε για τα λαχεία
Έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από την ημέρα που η κοινοπραξία του ΟΠΑΠ με τις Intralot, Scientific Games και Lottomatica ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού για τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων. Και όμως στο ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν δει το εφάπαξ τίμημα των 190 εκατ. ευρώ που προσέφερε η κοινοπραξία, εν μέσω φημολογίας περί προβλημάτων μεταξύ των μελών της τελευταίας.
Χρειάστηκαν μήνες μέχρι να εγκριθεί ο διαγωνισμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ προ ημερών ο επικεφαλής του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλος είπε (στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου) πως εκκρεμούν οι εγκρίσεις από τις Επιτροπές Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου. Ο κ. Λουρόπουλος απέφυγε, μάλιστα, να δεσμευτεί για την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης με δεδομένες τις ρυθμιστικές εκκρεμότητες.
Εκτός από τα 190 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας που επικράτησε στο διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία, στο ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν και τα 23 εκατ. ευρώ από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία NCH Capital για την παραχώρηση του ακινήτου Κασσιόπη στην Κέρκυρα. Η NCH Capital είχε καταθέσει τη μοναδική προσφορά για το συγκεκριμένο ακίνητο και στις 31 Ιανουαρίου το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ την αποδέχθηκε. Η επενδυτική εταιρεία καταβάλλει 23 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του δικαιώματος επιφανείας (για 99 χρόνια), ενώ πρόκειται να επενδύσει 75 εκατ. για την ανάπτυξη του ακινήτου.
Για να προχωρήσει η NCH Capital στην επένδυση (κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος) απαιτείται σειρά αδειών καθώς και η αντιμετώπιση προσφυγών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει απορρίψει το πρώτο κύμα προσφυγών. Η συνολική έκταση του ακινήτου στην Κασσιόπη της Κέρκυρας ανέρχεται σε 490.000 τ.μ., εκ των οποίων άνω των 320.000 τ.μ. θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στην υπόλοιπη έκταση, ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 36.000 τ.μ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Τα ακίνητα
Μοναδική ελπίδα για το ΤΑΙΠΕΔ στο πρώτο εξάμηνο είναι τα έσοδα, συνολικού ύψους περί τα 41,1 εκατ. ευρώ, από την πώληση των τεσσάρων ακινήτων του δημοσίου στο εξωτερικό. Στην περίπτωση που μέχρι τέλος Ιουνίου υπογραφούν τα συμβόλαια με τους αγοραστές, το Ταμείο θα βάλει «στην τσέπη» μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Μπορεί να είναι ψίχουλα σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου, αλλά θα είναι καλύτερα από το τελευταίο τρίμηνο του 2012 οπότε το ΤΑΙΠΕΔ είχε έσοδα μόνο από πώληση τραπεζικών μετοχών!
Στις 2 Απριλίου είχε αποφασιστεί η πώληση του ακινήτου στο Λονδίνο στους Richard Deitz (ιδρυτής του πανίσχυρου επενδυτικού ομίλου Capital που έχει αξιόλογα ποσοστά σε εισηγμένες στο Χ.Α.) και Marina Nacheva έναντι 27.462.880 ευρώ. Το οικόπεδο των 8 στρεμμάτων στη Λευκωσία πωλείται στον κυπριακό κατασκευαστικό όμιλο Tofarco του Λάκη Τοφαρίδη έναντι 8.300.000 ευρώ.
Στη βελγική επενδυτική εταιρεία ακινήτων Home Invest Belgium πωλήθηκε το πολυόροφο κτίριο των Βρυξελλών έναντι 3.240.000 ευρώ και σε σέρβικο όμιλο (KM6 Consortium) το κτίριο στο Βελιγράδι, έναντι 2.075.000. Για τα ακίνητα στην Τασκένδη και τη Λιουμπλιάνα, για τα οποία δεν υπήρξε ενδιαφέρον, προκηρύσσεται εκ νέου διαγωνισμός.
Στην κυβέρνηση και στην τρόικα γνωρίζουν πως δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 2,6 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο 2013. Γι’ αυτό και σε ένα από τα τελευταία Eurogroup κυκλοφόρησε ένα κείμενο της Κομισιόν που κατέβαζε το στόχο στα δύο δισ. ευρώ.
Αλλά για να πιάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δύο δισ. πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις πώλησης τόσο του ΟΠΑΠ, όσο και της ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ μέχρι το τέλος του 2013. Με δεδομένη τη δυσάρεστη εμπειρία από τα Κρατικά Λαχεία, αρκετοί πιστεύουν πως θα είναι δύσκολο να εισπραχθούν τα δύο δισ. μέχρι το Δεκέμβριο.
Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ απαιτούνται σειρά εγκρίσεων (Ελεγκτικό Συνέδριο, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Βουλή), ενώ ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τη ΔΕΠΑ. Ακόμα και αν στις 10 Ιουνίου κατατεθούν προσφορές για το μονοπώλιο του φυσικού αερίου, θα απαιτηθούν μήνες μέχρι να δοθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών ρυθμιστικών Αρχών.
Μόνο με τις συμβάσεις ΟΠΑΠ και ΔΕΠΑ επιτυγχάνεται ο στόχος των εσόδων, καθώς οι υπόλοιποι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη δεν θα φέρουν σημαντικά έσοδα. Σε αρκετές περιπτώσεις, πρόκειται για ακίνητα που (όταν λάβουν τις σχετικές άδειες) μπορούν να στηρίξουν θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες, αλλά στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ μπαίνουν μικρά ποσά.