Σε άτακτη υποχώρηση ο Χατζηδάκης, σχετικά με την περίπτωση ενήμερων δανειοληπτών
Τάραξε πάλι τα νερά της τρικομματικής αλλά και της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, με την ανακοίνωσή του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών, που ισχύει μέχρι το τέλος του 2013 για ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών.
Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Σκορδά, που έγινε στη διάρκεια συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων, ακυρώνει στην ουσία την όποια πρόβλεψη για την προστασία των μικροϊδιοκτητών, οι οποίοι στην παρούσα φάση αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναστολή των πλειστηριασμών ισχύει μόνο για απαιτήσεις κάτω των 200.000 ευρώ, καθώς και οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.
Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, με δεδομένο ότι «η οικονομία εξέρχεται από την κρίση», το υπουργείο προετοιμάζει το νομικό πλαίσιο για την περίοδο που θα ακολουθήσει την άρση του παγώματος των πλειστηριασμών. «Θα πρέπει από τώρα να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 – 2009.
Γιατί, κάποια στιγμή, θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή πλειστηριασμών, μα σε πέντε, μα σε δεκαπέντε χρόνια, και τότε θα έχει μπουκώσει το σύστημα με έναν πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που, αν βγουν μαζικά έξω, θα μηδενίσουν την ακίνητη περιουσία του κάθε Ελληνα πολίτη», ανέφερε ο κ. Σκορδάς. Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους, μέσα στο καλοκαίρι.
Αμέσως μετά το θόρυβο που ξέσπασε από τις συγκεκριμένες αναφορές, κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνιζαν ότι «κριτήριο της πρότασης είναι η προστασία της αξίας της ιδιοκτησίας. Για να υπάρξει αυτό, δεν πρέπει να βγουν, μαζικά, ακίνητα σε πλειστηριασμό». Ανέφεραν, επίσης, ότι «δεν υπάρχει έτοιμο κάποιο σχέδιο, γι’ αυτό και ο υφυπουργός απευθύνθηκε στα κόμματα». Στις σκέψεις, πάντως, του υπουργείου, όπως τόνιζαν, είναι «να προηγηθεί ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν».
Αργότερα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες, παρενέβη στο θέμα και ο ίδιος ο υφυπουργός, ο οποίος, σε δήλωσή του, σημείωσε ότι «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει το μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».
Στο μεταξύ, έντονη κριτική από όλες τις πολιτικές πτέρυγες δέχθηκε, χθες, στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για τις ρυθμίσεις που προώθησε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών. Προκειμένου να κάμψει, μάλιστα, τις αντιδράσεις των βουλευτών, που χαρακτήρισαν «ανεπαρκείς» τις διατάξεις ο κ. Χατζηδάκης, αναγκάστηκε να μεταθέσει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επόμενη εβδομάδα.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ εκδήλωσαν, χθες, στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την απογοήτευσή τους για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι, αντίθετα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν δίνουν λύση στα προβλήματα των νοικοκυριών. «Το νομοσχέδιο που φέρατε στη Βουλή, είναι υποδεέστερο ακόμη και από αυτό που κάνουν οι τράπεζες από μόνες τους», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.
Σε εξίσου επικριτικό τόνο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «την ολοκληρωμένη λύση που περίμενε η κοινωνία και η οικονομία». Καταλόγισε, μάλιστα, στο υπουργείο Ανάπτυξης ότι, ενώ στην αρχή εξέδιδε ανακοινώσεις περί 200.000 ωφελουμένων, τελικά παρουσίασε μια νομοθετική πρωτοβουλία, που εντάσσει πολύ λιγότερους δανειολήπτες. Αντίστοιχα, η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατώτερο των περιστάσεων, αλλά και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί».
Χαρακτήρισε δε ως «περιορισμένο» το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης, τόσο σε επίπεδο χρονικής διάρκειας όσο και σχετικά με τον αριθμό των ωφελουμένων. Κριτική στο νομοσχέδιο ασκήθηκε, όμως, και ακόμη και από το βουλευτή της ΝΔ και πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργο Βλάχο. Ολες οι πτέρυγες στηλίτευσαν, επίσης, το νομοσχέδιο για το γεγονός ότι περιορίζεται στη ρύθμιση μόνο των ενήμερων δανείων.
Οι βουλευτές όλων των πτερύγων άσκησαν κριτική στον κ. Χατζηδάκη και για την απόφασή του να προωθήσει το νομοσχέδιο με κατεπείγουσες διαδικασίες και, μάλιστα, χωρίς να ακουστούν στη Βουλή οι απόψεις των αρμόδιων φορέων. Υπό την πίεση της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης τελικά υποχώρησε και ήρε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Ετσι, σήμερα, θα προσκληθούν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου οι αρμόδιοι φορείς, ενώ το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Δευτέρας.
Σενάρια ανασφάλειας στην κοινωνία
Με σκληρή γλώσσα σχολίασε ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σκορδά για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι, «την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά, δεν πρέπει με άστοχες και άκαιρες δηλώσεις να πυροδοτούνται σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες.
Η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να έχει διαλυτική επίδραση στην ελληνική οικονομία, αναζωπυρώνοντας την πιθανότητα μαζικών πλειστηριασμών.
Η κρίση είναι ακόμα παρούσα και η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει βιαστικές και επιπόλαιες δηλώσεις. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014».