Αντίθετη βρίσκουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πολλοί από τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την Ελλάδα.
«Το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς με αυτή τη θέση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο’Κόνορ, υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της Ευρωζώνης.
«Η έκθεση του ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ο’ Κόνορ, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κρίση αποτελούσε μια δύσκολη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση.
Η τρόικα, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ «δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια και συστάθηκε εκ του μηδενός» υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και τόνισε: «Έχουμε διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις, αλλά ανέκαθεν καταφέρναμε να καταλήγουμε σε σταθερές λύσεις».
Η Επιτροπή θα δώσει η ίδια στη δημοσιότητα μια έκθεση για τη δουλειά που έγινε με τους εταίρους της στους κόλπους της τρόικας, δήλωσε ο Ο’ Κόνορ, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της δημοσιοποίησής της.
Υπενθυμίζεται ότι στην πολυσέλιδη έκθεσή του για τη χώρα μας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες, το ΔΝΤ παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για «ατυχείς χειρισμούς», ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία, ενώ επικρίνει έντονα τους ευρωπαίους εταίρους, χρεώνοντάς τους καθυστερήσεις όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο εκτελεστικός πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές με βάση τη συναίνεση και έτυχε περιορισμένης επιτυχίας στην εφαρμογή των όρων του προγράμματος και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσης.