Ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων εισάγεται με τροποποίηση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.
Όπως εξήγησε, ο κ. Χατζηδάκης, η ρύθμιση «προχώρησε» μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεούται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο.
Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή. Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.
Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.
Η εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης είχε προταθεί από τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά επειδή η πρόταση προέβλεπε ότι θα είναι υποχρεωτική η παρουσία του δικηγόρου στις ρυθμίσεις δανείων και μάλιστα με παράβολο τουλάχιστον 200 ευρώ (50 ευρώ θα βάρυνε τον οφειλέτη και 150 ευρώ την τράπεζα), είχε βρει αντίθετο το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τελικά με τον τρόπο που εισάγεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή, η προσφυγή σε αυτόν θα είναι δυνητική.