Σε διαβουλεύσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης για να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο για τον Τειρεσία, ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας απόψε στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των δανειοληπτών.
Η κυβέρνηση, ανέφερε, επεξεργάζεται αλλαγές στη βάση του βρετανικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό πιστοληπτικό προφίλ και δεν θα αρκεί μία φωτογραφία της στιγμής που συνήθως δυσκολεύει τους πολίτες και επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών, ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε επικριτικά σχόλια του Τύπου, όπως «το νομοσχέδιο προσφέρει ψίχουλα στους δανειολήπτες» ή «οι ρυθμίσεις είναι δευτερεύουσες», «θα είναι πολύ λίγοι όσοι θα ωφεληθούν».
«Ας υποθέταμε ότι όλοι σήμερα καταψηφίζαμε αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «με τι θα μέναμε; Με ένα πληρέστερο σύστημα για τους δανειολήπτες; Να τα πείτε αυτά σε αυτούς που ωφελούνται από αυτές τις ρυθμίσεις για να δούμε πόσο συμπαθείς θα γίνετε με τέτοιες ακραίες τοποθετήσεις».
Ακόμη υπογράμμισε ότι, για πρώτη φορά, κυβέρνηση εισάγει υποχρέωση των τραπεζών να ρυθμίσουν δάνεια ακόμη και αυτά για τα οποία καθυστερούν οι δόσεις αρκεί να μην έχει γίνει καταγγελία της σύμβασής τους.
Επίσης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο πάει στην κατεύθυνση διαγραφής δανείων ενώ για τις αλλαγές στο Ν. 3869, που ψηφίστηκε επί των ημερών της κ. Κατσέλη, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε πως η εμπειρία της εφαρμογής του κατέδειξε την ανάγκη βελτιώσεων προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτές να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές.
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι δεν καταργείται η εξωδικαστική διαδικασία, αλλάζει και επιταχύνεται καθώς η διαδικασία του προδικαστικού συμβιβασμού είναι πιο σύντομη.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης επισημαίνοντας ότι δέχθηκε πυρά όταν αρνήθηκε να αποδεχθεί να είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν είναι εδώ για να εκπροσωπεί την επαγγελματική ομάδα από την οποία προέρχεται διότι εδώ προέχει το δημόσιο συμφέρον έστω και αν δυσαρεστείται ο συμπαθής δικηγορικός κλάδος».
Απαντώντας σε όσους είπαν ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα κακής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης, ο υπουργός είπε ότι είναι το καλύτερο πλαίσιο από όποια χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης.