Ανάκαμψη παρουσίασε το 2010 η βιομηχανία των εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων που αφορούν τον οικοδομικό τομέα, παρά την καθοδική πορεία του τελευταίου.
Η βελτίωση των παραγωγικών επιδόσεων των εν λόγω επιχειρήσεων οφείλεται, πρωτίστως, στη διεύρυνση της εξόρυξης και παραγωγής μαρμάρων, καολίνης και ορισμένων άλλων προϊόντων, καθώς αυξήθηκε η διεθνής ζήτηση.
Επί συνόλου έξι κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 2009, παρουσιάζουν οι τέσσερις (66,7%), σε αντίθεση με τις άλλες δύο (33,3%), οι οποίες εμφανίζουν πτώση.
Η συνολική παραγωγή του κλάδου των λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων, πλην της εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, της άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και της εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη στη χώρα μας το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010 ήταν αυξημένη, σε σύγκριση με το ίδιο ενδεκάμηνο του 2009, κατά 1%, σε επίπεδα όμως τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 31,9%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 28,6%, σε σχέση με το 2008.
Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010, στο διάστημα αυτό αυξήθηκε η παραγωγή μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων για μνημεία και κτίρια κατά 11,5% και γρανίτη, ψαμμίτη και άλλων λίθων για μνημεία και κτίρια κατά 2,4%. Επίσης, στην κατηγορία καολίνη και άλλες καολινικές άργιλοι κατεγράφη πολλαπλασιασμός της παραγωγής (+2.589,3%) και στην κατηγορία άλλες άργιλοι, ανδαλουσίτης, κυανίτης και σιλιμανίτης, μουλλίτης, πυρίμαχες γαίες και γαίες από μείγμα αλεσμένου χαλαζίτη και αργίλου σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής κατά 90,6%.
Συγχρόνως, μειώθηκε η παραγωγή ασβεστόλιθου και γύψου κατά 8,1% και λιθόκοκκων, ψιλού χαλικιού και λιθόσκονης και αμμοχάλικου κατά 18%.
Η συνολική παραγωγή του κλάδου των λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων αντιστοιχούσε κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, σε 32,4% της συνολικής παραγωγής του τομέα των ορυχείων και λατομείων. Στο μεσοδιάστημα η παραγωγή του μειώθηκε κατά περίπου 30%.
Ανάκαμψη έχει παρουσιάσει εξάλλου και ο τομέας της εξόρυξης μεταλλευμάτων, καθώς στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2010 η παραγωγή μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων νικελίου αυξήθηκε κατά 65,3%, σε αντίθεση με την παραγωγή μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων αργιλίου, η οποία την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 9,5%.