Η στρατηγική “Ευρώπη 2020” θα αντικαταστατήσει τη “στρατηγική της Λισαβόνας”, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να σημειωθεί μια διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πεδίο της καινοτομίας η ΕΕ διατηρεί το προβάδισμα έναντι της Ινδίας και της Ρωσίας, ενώ ανταγωνίζεται τη Βραζιλία και ετοιμάζεται να χάσει από την Κίνα, που ταχέως “καλύπτει τη διαφορά επιδόσεων από την ΕΕ”.
Η ΕΕ υπερέχει των ΗΠΑ σε δημόσιες δαπάνες για την έρευνα και σε εξαγωγές υπηρεσιών εντατικής γνώσης, ενώ το πλεονέκτημα της ΕΕ είναι τα “εξαιρετικά και ελκυστικά ερευνητικά συστήματα” (διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες λ.χ.) και η πνευματική περιουσία (λ.χ.πατέντα).
Σύμφωνα εξάλλου με την κατάταξη των χωρών-μελών, διακρίνονται τέσσερις κατηγορίες: 1) οι “πρωτοπόροι της καινοτομίας” (Δανία, Φινλανδία, Γερμανία και Σουηδία), 2) οι “οπαδοί της καινοτομίας” (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβενία και Βρετανία), 3) οι “μέτριοι της καινοτομίας” (Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία) και 4) οι “ταπεινοί της καινοτομίας” (Βουλγαρία, Λεττονία, Λιθουανία και Ρουμανία).
Όπως διευκρινίζεται άλλωστε, στην αξιολόγηση των επιδόσεων προσμετρήθηκαν 25 δείκτες που αναφέρονται σε τρείς ευρείες κατηγορίες: α) την οικοδόμηση δομών που διευκολύνουν την καινοτομία, β) τις επενδύσεις, επιχειρηματικότητα και πνευματική ιδιοκτησία, και τέλος γ) τα οικονομικά αποτελέσματα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι ο πίνακας των επιδόσεων των κρατών-μελών παρουσιάζεται λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 ηγέτες καλούνται να συζητήσουν θέματα ενέργειας και καινοτομίας.