Ανάγκη επιβίωσης για τον ίδιο το δημόσιο τομέα και τη χώρα ως σύνολο χαρακτηρίζει η Alpha Bank την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και γενικά των οικονομικών των Οργανισμών που χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του κράτους.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η αναδιάρθρωση θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποβλέπει στην ορθολογικοποίηση της οργανωτικής δομής για αύξηση της αποδοτικότητας με ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και στον εξορθολογισμό της λειτουργίας των οργανισμών και των μηχανισμών είσπραξης των φόρων και των εισφορών και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των κρατικών οργανισμών για ανταποδοτική αύξηση των ιδίων εσόδων τους.
Όπως τονίζουν σχετικά οι οικονομολόγο της τράπεζας, η εντυπωσιακή μείωση των πρωτογενών δαπανών, τόσο το 2012 όσο και το 2013, πραγματοποιείται σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον το οποίο έτσι κι αλλιώς απαιτεί σημαντικά μειωμένες πρωτογενείς δαπάνες στο δημόσιο τομέα.
«Αυτό προκύπτει κυρίως από το γεγονός της σημαντικής μείωσης των εσόδων του κράτους από φόρους και εισφορές, παρά τη σημαντική αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε πολλές περιπτώσεις και την υπέρμετρα μεγάλη επιβάρυνση των συνεπών φορολογουμένων» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Και προσθέτουν πως είναι γεγονός ότι η μείωση αυτή των εσόδων κατά ένα μέρος μπορεί να αποδοθεί σε αυτή την ίδια τη μείωση των πρωτογενών δαπανών του κράτους, καθώς και στη μείωση των εισοδημάτων στον ιδιωτικό τομέα.
«Οφείλεται, ωστόσο, και στην εμφανή αδυναμία αποτελεσματικής είσπραξής των εσόδων από φόρους και εισφορές από τον ίδιο το δημόσιο τομέα» καταλήγουν οι αναλυτές της τράπεζας.