Καταιγισμό από ερωτήσεις για την Ελλάδα και το mea culpa του ΔΝΤ δέχτηκε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επιχείρησε να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχτηκε ο διεθνής οργανισμός για την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αποτελεί αξιολόγηση του προγράμματος που ξεκίνησε το 2010 για την Ελλάδα και όχι του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε το 2012.
Η έκθεση αξιολόγησης αποτελεί μια τυπική διαδικασία στόχος της οποίας είναι «να ενσωματώσουμε τις γνώσεις από τρέχοντα προγράμματα σε μελλοντικές επιχειρήσεις», είπε ο κ. Ράις, επεσήμανε ότι η αυστηρή αυτό-αξιολόγηση αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά του διεθνούς οργανισμού και πρόσθεσε ότι «το τρέχον πρόγραμμα έχει ήδη ενσωματώσει μερικά από τα κύρια «μαθήματα» που προήλθαν από το προηγούμενο πακέτο διάσωσης (του 2010)».
Παραδέχεται, ωστόσο, στη συνέχεια ότι «με δεδομένη την ίδια κατάσταση, με ανάλογη πληροφόρηση, μάλλον θα παίρναμε τις ίδιες αποφάσεις και σήμερα».
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα «θυσιάστηκε» για να σωθεί η Ευρώπη, με ένα προβληματικό πακέτο διάσωσης, ο κ. Ράις είπε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε την έντονη κρίση που αντιμετώπιζε η Ελλάδα το 2010 που ήταν «άνευ προηγουμένου» και ότι υπήρχε ανάγκη για μία «γρήγορη αντίδραση». Επίσης, μετά το 2010 σημειώθηκε παγκόσμια ύφεση, Ευρωπαϊκή ύφεση και στην Ελλάδα υπήρξε πολιτική αστάθεια. Μέσα σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο η έκθεση αξιολόγησης πράγματι εξετάζει πως μερικά πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά. Αλλά, καταλήγει ο κ. Ράις: «Με δεδομένη την ίδια κατάσταση, με ανάλογη πληροφόρηση, μάλλον θα παίρναμε τις ίδιες αποφάσεις και σήμερα».
Επίσης, ο κ. Ράις σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες, το πρόγραμμα της Ελλάδας βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μείωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο ο διεθνής οργανισμός «δεν βλέπει συμμετοχή του σε νέες διαβουλεύσεις για την μείωση του χρέους της Ελλάδας, σ’ αυτή τη φάση». Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε το χρέος να φτάσει το 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022, κατέληξε ο κ. Ράις.