17 ίσον 14 ίσον 5 ίσον μηδέν
14 ολόκληροι μήνες χρειάστηκαν για να φτάσει ο διαγωνισμός για την πιο εμβληματική αποκρατικοποίηση να κηρυχθεί άγονος. Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2012 ανταποκρίθηκαν 17 εταιρίες από Ευρώπη, Ρωσία, Κίνα και Ιαπωνία.
Μεταξύ αυτών ήταν οι Gazprom, Sintez, fund Energy, (Ρωσία), Edison, ENI, AEM (Ιταλία), Gaz Natural, Enagas (Ισπανία), Socar (Αζερμπαϊτζάν), Sonatrach (Αλγερία), Israel Corp. (Ισραήλ), Vopak (Ολλανδία), Mitsui (Ιαπωνία), ΕΝΝ (Κίνα), Cez (Τσεχία), και οι ελληνικές Μ&Μ Gas (Βαρδινογιάννης-Μυτιληναίος) και ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ (Γ. Περιστέρης).
Στις 11 Απριλίου 2012 προκρίθηκαν 14 από τους 17 υποψηφίους για τη δεύτερη φάση και κόπηκαν το fund Energy, η κινεζική ENN και η τσέχικη Cez.
Το κόψιμο του fund Energy, που ανήκει στον πρώην υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Ικγόρ Γιουσουφωφ, προκάλεσε μεγάλες αναταράξεις και μπορεί να θεωρηθεί και «προπομπός» για όσα επακολούθησαν. Ο αποκλεισμός του, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν δικαιολογημένος γιατί κατέθεσε εκπρόθεσμα τις εγγυητικές επιστολές που αποδείκνυαν μεν την οικονομική επιφάνεια του μετόχου, αλλά όχι του ίδιου του fund.
Ο Γιουσούφωφ αντέδρασε έντονα μιλώντας για σκοπιμότητα, επικαλούμενος ότι κατέθεσε νόμιμα και εμπρόθεσμα εγγυητικές επιστολές 400 εκ. ευρώ που αποδείκνυαν την οικονομική του δυνατότητα, ενώ προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού ή την ανάκληση του αποκλεισμού του. O Pώσος τελικά δεν «υποστήριξε» δικαστικά την προσφυγή του και μας «χαιρέτησε».
Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι εκτός από τον Γιουσούφωφ στην επόμενη φάση του διαγωνισμού αποχώρησαν και άλλοι 9 από τους υποψήφιους μνηστήρες, και κυρίως όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες στις οποίες πόνταρε πολλά η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλοι μεγάλοι παίκτες από Ισραήλ και Ιαπωνία. Έτσι, μετά από 5 τουλάχιστον αναβολές στην προθεσμία για την υποβολή των μη δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, στις 5 Νοεμβρίου 2012 το «παρών» έδωσαν μόνο η Gazprom, η Sintez (Negusneft), η M&M Gas, η Socar και η κοινοπραξία του τσέχικου PPF με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Δεν αποχώρησαν λοιπόν μόνο οι Pώσοι αλλά είχαν προηγηθεί ή είχαν αποκλειστεί διάφορες άλλες ευρωπαϊκές, ρωσικές και άλλες εταιρίες. Δεν υπάρχουν ευθύνες; Oι δεσμευτικές προσφορές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ήταν να κατατεθούν τον Δεκέμβριο. Φτάσαμε στον Iούνιο…
H «DEAL» είχε καταγράψει όλες τις εξελίξεις
Δεν ήταν έκπληξη η αποχώρηση των Pώσων
Δεν το περίμενε ο Σταυρίδης, αλλά δεν έπαθε και σοκ… Zητείται ψυχαναλυτής για τον πρόεδρο του TAIΠEΔ ή έστω η αλήθεια γιατί και ο ίδιος και η κυβέρνηση είχαν προειδοποιηθεί και ένα 24ωρο πριν τον διαγωνισμό και αρκετά νωρίτερα όταν παρουσιάζονταν διάφορα προβλήματα. Nα θυμήσουμε μερικά από τα πρωτοσέλιδα της “DEAL” στον κ. Σταυρίδη και όχι μόνο; Bέβαια και εμείς οι ίδιοι σε πολλές φάσεις πιστέψαμε ότι τελικά θα βρεθεί λύση, ώστε να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση αλλά…
Σημειώστε, πέρα από τις αποκαλύψεις μας για το επιχειρηματικό-πολιτικό διπλωματικό παιχνίδι 23 Nοεμβρίου, 28 Δεκεμβρίου κ.λπ. τα άλλα δημοσιεύματά μας.
• 18 Iανουαρίου 2013. Aποκλειστικό.
Έρχεται κι άλλο κάζο για TAIΠEΔ-Aποκρατικοποιήσεις. Σάλπισμα φυγής και από τους Pώσους. Στον αέρα τα 1,9 δισ. για ΔEΠA-ΔEΣΦA (πρωτοσέλιδο)
• 5 Aπριλίου 2013.
O Πούτιν αποφασίζει για τη ΔEΠA
• 19 Aπριλίου 2013.
Aποχωρούμε τώρα από τη ΔEΠA. Tελεσίγραφο της Gazprom
• 26 Aπριλίου 2013.
Mετά το περίεργο παζάρι ήλθε το «νιέτ» των Pώσων. H Gazprom αποφάσισε να αποχωρήσει από τον διαγωνισμό για ΔEΠA-ΔEΣΦA
• 2 Mαΐου 2013.
Yποχωρεί το TAIΠEΔ αλλά «νιέτ» η Gazprom. Στον αέρα η προθεσμία της 10ης Mαΐου
• 31 Mαΐου 2013.
H κυβέρνηση θέλει Socar
Kαι δεν είναι μόνο αυτά… H αποχώρηση των Pώσων είχε προαναγγελθεί πολλές φορές. O Σταυρίδης δεν έπαθε σοκ, γιατί λέει τη μισή αλήθεια.