Τους τελικούς ελέγχους λίγο πριν παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το κείμενο των τελικών παρατηρήσεων επί του γερμανικού σχεδίου διάσωσης των ευρωπαϊκών οικονομιών κάνει αυτές τις ώρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το σχέδιο, τουλάχιστον ως προς τις βασικές του κατευθύνσεις, έχει ήδη σταλεί από το Βερολίνο προς διαβούλευση στις χώρες – μέλη που έχουν άμεσο ενδιαφέρον, γιατί έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.
Οι άξονες του είναι λίγο ως πολύ γνωστοί:
α) εναρμόνιση του φορολογικού συστήματος των προβληματικών χωρών με το γερμανικό,
β) νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια,
γ) μείωση των αποδοχών και στον ιδιωτικό τομέα (σσ θέμα το οποίο άνοιξε – καθόλου τυχαία – ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χθες το βράδυ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ) και
δ) συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γερμανία, η οποία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία «απαγορεύει» με άρθρο του Συντάγματος να ξεπεράσει το έλλειμμα το 3%.
Η ελληνική πλευρά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχει αποδεχθεί τις παραπάνω προβλέψεις του σχεδίου, ωστόσο, έχει να κάνει κάποιες βελτιωτικές παρατηρήσεις, τις οποίες θα επιχειρήσει να βάλει στην ατζέντα των συζητήσεων ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη έκτακτη και πάλι Σύνοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου, για να επικυρώσει το σχέδιο.