Η Ισπανία έχει κάνει ισχυρή πρόοδο σε ότι αφορά την βελτίωση της οικονομίας της, ωστόσο χρειάζονται να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το δύσκολο outlook, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για την χώρα.
Στα συμπεράσματά του, το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση και στις ευρωπαϊκές αρχές να ενισχύσουν την δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα, αλλά και να προχωρήσουν περαιτέρω για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας.
«Η ισχυρή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις βοηθά στην σταθεροποίηση της οικονομίας και οι εξωτερικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες διορθώνονται ταχύτατα. Όμως η ανεργία παραμένει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και το outlook παραμένει δύσκολο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. «Απαιτούνται επείγουσες ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, τόσο από την Ισπανία όσο και από την Ευρώπη», τονίζει το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κορυφαία προτεραιότητα της ισπανικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η περαιτέρω μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας ώστε να γίνει ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να τροποποιήσουν τις βάρδιες αντί να απολύουν εργαζόμενους και να μειώσουν το κόστος των αποζημιώσεων, κάτι που ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, έχει πει πως δεν είναι ακόμα έτοιμος να κάνει.
Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο φιλική για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να το επιτύχει αυτό με το να γίνει πιο ευέλικτη σε ότι αφορά τους ονομαστικούς στόχους για το έλλειμμα στην περίπτωση που οι δραστηριότητες δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες και με το να υιοθετήσει μια νέα φορολογική δομή ώστε να προωθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει επίσης να κάνει αυτό που της αναλογεί, κινούμενη ταχύτερα για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να πάρει περισσότερα μέτρα για να βοηθήσει στην μείωση του υψηλού κόστους δανεισμού που αντιμετωπίζει ο ιδιωτικός τομέας της Ισπανίας, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοικτό το ενδεχόμενο ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων, λέει το ΔΝΤ.
Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο εκτιμά πως η Ισπανία θα μπορούσε να επιστρέψει σε ανάπτυξη αργότερα φέτος, όμως το δύσκολο outlook θα επιβαρύνει τον εύθραυστο τραπεζικό τομέα και θα καθυστερήσει περαιτέρω την εισροή πίστης στην πραγματική οικονομία.