Χωρίς συμφωνία επί των κανόνων που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών ολοκληρώθηκε μετά από 18 ώρες διαπραγματεύσεων η συνεδρίαση του Ecofin.
Oι υπουργοί Οικονομικών των 27 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ήταν σε θέση να συμβιβάσουν τις θέσεις τους, και θα πρέπει να επανεξετάσουν το ζήτημα την Τετάρτη, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Συγκεκριμένα, οι ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ προσπαθούν να συμφωνήσουν σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών χωρίς προσφυγή στη «βοήθεια» των φορολογούμενων, κάτι που συνέβη επανειλημμένα κατά την διάρκεια της κρίσης των τελευταίων ετών.
«Θα σας δούμε την Τετάρτη», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, μετά από τη πολύωρη συνάντηση. Όπως είπε, οι συζητήσεις βοήθησαν να ολοκληρωθεί «το 90% της διαδρομής» και έτσι «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία».
Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σοίμπλε. Συγκεκριμένα ανέφερε πως οι ΥΠΟΙΚ δεν απέχουν πολύ από ένα συμβιβασμό. «Είμαστε κοντά, όμως δεν έχουμε ακόμη ένα τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε και ζήτησε να «επισπευσθούν τα πράγματα με οποιοδήποτε τίμημα».
Εάν τελικώς την Τετάρτη, επιτύχουν τη συμφωνία για την διάσωση και την εκκαθάριση των τραπεζών, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, που είναι το επιθυμητό για τους Ευρωπαίους, ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή μετάδοση της κρίσης από τις τράπεζες προς την κρίση χρέους.
Πάντως, έχουν ήδη καθορίσει ποιος θα βάλει το «χέρι στην τσέπη» όταν πρόκειται να διασώσει ή να εκκαθαρίσει μια τράπεζα, και με ποια σειρά. Πρώτα οι μέτοχοι, λιγότερο οι ασφαλισμένοι, και οι κάτοχοι των αποκαλούμενων «προνομιούχων» ομολόγων και ως τελευταία λύση οι καταθέτες πέραν του ποσού των 100.000 ευρώ.
Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να σηκώνουν το βάρος της ζημιάς, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.