Σε συμφωνία για τους κοινούς κανόνες σχετικά με το ποιοι θα πληρώνουν για την εξυγίανση ή εκκαθάριση προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών θα επιχειρήσουν να καταλήξουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προηγήθηκε η αποτυχημένη προσπάθεια της περασμένης εβδομάδας, την ώρα μάλιστα που οι διαφωνίες για το πώς θα διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση προκαλούν αβεβαιότητα, επιδεινώνοντας τα προβλήματα των τραπεζών.
«Ανησυχούμε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, επειδή πάντα λέμε ότι η τραπεζική ένωση αποτελεί προτεραιότητα, εάν θέλουμε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς», δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών Τζιοβάνι Σαμπατίνι.
«Η ποιότητα του ενεργητικού των ιταλικών τραπεζών αμφισβητείται, επειδή δεν υπάρχουν εναρμονισμένοι κανόνες. Αυτό έχει υψηλό κόστος για εμάς και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι όλα τα στοιχεία του ενιαίου συστήματος εποπτείας αποτελούν στόχο που πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο κ. Σαμπατίνι.
Η αποτυχία συμφωνίας για το bail in (τη συμμετοχή από μέσα στη διάσωση των τραπεζών), σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, οδήγησαν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα και το κόστος χρηματοδότησης υψηλότερα. Η διαφωνία στο Ecofin της περασμένης εβδομάδας, κυρίως μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, εστιάσθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πόση διακριτική ευχέρεια πρέπει να δοθεί στις εθνικές αρχές κατά την επιβολή ζημιών στους μετόχους ή τους μεγάλους καταθέτες των τραπεζών. Υπάρχει γενικά συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ότι οι ζημιές των προβληματικών τραπεζών θα επιβάλλονται πρώτα στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων και στη συνέχεια στους καταθέτες ποσών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ οι μικρότεροι καταθέτες θα προστατεύονται.
Ο Πρόεδρος της βρετανικής τράπεζας HSBC και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ντάγκλας Φλιντ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι δεν τον εκπλήσσει ότι χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει συμφωνία για τη διάρθρωση ενός μηχανισμού εκκαθάρισης των τραπεζών και πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες μπορεί να συμφωνηθούν το 2014 στην καλύτερη περίπτωση.
Οι αγορές προεξοφλούν ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης θα φέρουν μέρος του κόστους των μελλοντικών διασώσεων τραπεζών, αφού θα έχουν επιβληθεί ζημιές στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης. Οι τράπεζες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης πρέπει να πληρώνουν υψηλότερο κόστος για να προσελκύουν επενδυτές. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου της Bank of Ireland ύψους 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκε περισσότερο από 100 μονάδες βάσης (μία εκατοστιαία μονάδα), ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ύψους 1 δις. ευρώ της ισπανικής τράπεζας Caixa αυξήθηκε περισσότερο από 50 μονάδες βάσης.