Μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης αποτέλεσε για την Ελλάδα το «κούρεμα» του χρέους, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίντιγκ, επικρίνοντας το ΔΝΤ για «λανθασμένα διδάγματα».
Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Γερμανός οικονομολόγος τονίζει ότι, από τις αρχές του 2010 έως τα μέσα του 2011, η Ευρώπη είχε επιτύχει να περιορίσει την κρίση στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά η κρίση τέθηκε εκτός ελέγχου όταν, υπό την πίεση του ΔΝΤ, αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λόγω του φόβου μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες.
«Γι’ αυτό και οι επενδυτές εγκατέλειψαν, επίσης, την Ιταλία και την Ισπανία και η αναταραχή έπληξε τόσο πολύ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία της Ευρωζώνης να πέσει σε ύφεση» εξηγεί. Για τον Γερμανό φορολογούμενο, θα ήταν φθηνότερο να δοθούν στην Ελλάδα περαιτέρω δάνεια με ευνοϊκούς όρους, παρά να πληρώσει τις συνέπειες της αναδιάρθρωσης, υποστηρίζει ο Σμίντιγκ.
«Η Αθήνα περιήλθε σε ένα ολέθριο σπιράλ ολοένα σκληρότερης λιτότητας, συνεχούς εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας και συνεχούς μείωσης των φορολογικών εσόδων» συνεχίζει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Τα συμπεράσματα που θα έπρεπε να εξαχθούν είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του ΔΝΤ, καταλήγει. «Η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Πρέπει να αποτελεί το τελευταίο μέσο και μάλιστα μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μία απόλυτα αξιόπιστη προστασία από τον κίνδυνο μετάδοσης».