«Το ΔΝΤ δεν είχε ζητήσει αναδιάρθρωση το 2010»
Πυρά προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπέλυσε ο τέως διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ λέγοντας ότι «ξανάγραψε ιστορία» με τις πρόσφατες δηλώσεις πως το ελληνικό χρέος θα έπρεπε να είχε αναδιαρθρωθεί με την πρώτη συμφωνία διάσωσης της χώρας το 2010.
Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πολυσέλιδη έκθεσή του για την χώρα μας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα, αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, υποστήριξαν πως το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι έχασαν χρόνο στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της.
Ωστόσο ο Τρισέ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ μέχρι τα τέλη του 2011, υποστήριξε σήμερα πως το Ταμείο ποτέ δεν είχε προτείνει κάτι τέτοιο και ότι θα έπρεπε να είχε εξετάσει περισσότερο την ανάγκη να σταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη.
«Σε καμία περίπτωση δεν θυμάμαι το ΔΝΤ να έχει ζητήσει οτιδήποτε πιο δραστικό όσον αφορά στους όρους ή το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μου φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο είδος ανακατασκευής του τι συνέβη».
Μάλιστα εκτίμησε ότι το ΔΝΤ θα επιθυμούσε να υπάρχει μια ανάλυση για το σύστημα συνολικά, διότι αυτό που γινόταν στην Ευρώπη δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα.
Ο ίδιος υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η ΕΚΤ χειρίστηκε την κρίση χρέους, λέγοντας ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ευρωζώνη απέδειξαν την αντοχή τους στην κρίση.
«Η αντοχή της Ευρωζώνης ήταν αξιοσημείωτη. Μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν θα στοιχημάτιζε σε μια τέτοια αντοχή εκ των προτέρων, ούτε ότι θα είχαμε την χειρότερη κρίση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη», είπε.
Ερωτηθείς για το αν η τρόικα έχει πεθάνει ή ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού μετά τη διαμάχη όσον αφορά στην Ελλάδα, ο Τρισέ είπε: «Είναι αναντικατάστατη. Βέβαια, θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά δεδομένων των συνθηκών, οι οποίες παραμένoυν πολύ απαιτητικές, αλλά ήταν εξαιρετικά σοβαρές, όταν διακυβευόταν το ίδιο το σύστημα».