Από 56 έως και 1.126 ημέρες ή τρία χρόνια περιμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις να τους επιστρέψει η εφορία τον ΦΠΑ που δικαιούνται, την ώρα που η αγορά αναζητά απεγνωσμένα «ενέσεις» ρευστότητας, η πραγματική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και το ένα «λουκέτο» διαδέχεται το άλλο.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, από τα οποία πιστοποιούνται μάλιστα οι σημαντικές καθυστερήσεις, είναι αποκαλυπτικά
1) Το Δημόσιο πρέπει να επιστρέψει ΦΠΑ ύψους 1,2 δισ. ευρώ
2) ερίπου 7.800 επιχειρήσεις περιμένουν να λάβουν επιστροφές φόρου, ενώ οι 5.310 εταιρείες περιμένουν πάνω από 120 ημέρες για να εισπράξουν το ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο
3) 62 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερα από τρία χρόνια για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ 4,2 εκατ. ευρώ από ΔΟΥ της Αθήνας
4) Η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης δεν έχει αποδώσει ακόμα 1.194 ευρώ σε μία επιχείρηση που είναι και η μοναδική που έχει υποβάλει αίτηση επιστροφής εδώ και τρία χρόνια
5) ΔΟΥ Σερρών κατέβαλε ΦΠΑ ύψους 651.173 ευρώ σε 56 ημέρες
Είναι αξιοσημείωτο, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ότι οι περισσότερες αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά, καθώς ανέρχονται σε 1.480, με αιτούμενο ποσό επιστροφής τα 30,6 εκατ. ευρώ και χρόνο επιστροφής που ξεπερνά τις 450 ημέρες. Θα πρέπει να αναφερθεί, εξάλλου, ότι η ΦΑΕ Πειραιά θα πρέπει να επιστρέψει 102,1 εκατ. ευρώ σε 551 δικαιούχους.
Από την άλλη πλευρά, η ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών θα πρέπει να επιστρέψει το επόμενο διάστημα ποσό ύψους 377,7 εκατ. ευρώ σε 892 φυσικά πρόσωπα, τα οποία όμως θα περιμένουν περισσότερο από 450 ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος όχι μόνο θα απλοποιεί τις διαδικασίες και θα περιορίζει τη σημερινή γραφειοκρατία στις συναλλαγές με την εφορία, αλλά ταυτόχρονα θα βάζει «τέλος» στις χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν σήμερα για τις επιστροφές φόρων.
Το ανώτατο μάλιστα χρονικό όριο, σύμφωνα με το νέο Κώδικα, θα είναι οι 3 μήνες, ενώ παράλληλα θα προβλέπει ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο θα ενεργοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών από την προθεσμία πληρωμής.
Οσον αφορά στα πρόστιμα που θα επιβάλλονται, θα είναι εκλογικευμένα, προκειμένου οι υπόχρεοι να μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ θα επιβάλλονται στις εξής περιπτώσεις:
– Εάν δεν υποβληθεί φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα
– Εάν δεν υποβληθεί δήλωση παρακράτησης φόρου εμπρόθεσμα
– Εάν δεν παρακρατηθεί φόρος
– Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση σε αίτημα πληροφοριών της Φορολογικής Διοίκησης
– Εάν ο υπόχρεος αρνηθεί συνεργασία στη διάρκεια φορολογικού ελέγχου
– Εάν δεν εγγραφεί ως φορολογούμενος
– Εάν δεν συμμορφωθεί με κάθε υποχρέωση για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων
Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι τα πρόστιμα για τις ανωτέρω παραβάσεις προσδιορίζονται σε:
– 300 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος τήρησης λογιστικών βιβλίων
– 1.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα
– 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης βιβλίων και στοιχείων με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα. Σε περίπτωση υποτροπής του φορολογούμενου στην ίδια παράβαση εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στη διπλάσια αξία του αρχικού προστίμου. Σε περίπτωση μεταγενέστερης διάπραξης παράβασης ιδίου τύπου εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στην τετραπλάσια αξία του αρχικού προστίμου.