Η συρρίκνωση της εγχώριας μεταποιητικής δραστηριότητας συνεχίστηκε και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Markit.
Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση υποχώρησαν με το βραδύτερο ρυθμό της διετίας σε μία ακόμα ένδειξη ότι η δυναμική της ύφεσης στη χώρα ίσως να μετριάζεται.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 45,4 μονάδες από τις 45,3 μονάδες τον Μάιο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέση τιμή τριμήνου από το δεύτερο τρίμηνο του 2011.
Παρόλα ταύτα, ο δείκτης διατηρήθηκε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.
«Ο κύριος δείκτης PMI ανήλθε στην υψηλότερη τιμή σε διάστημα δύο ετών τον Ιούνιο, παρά την ελαφρώς βραδύτερη μείωση τόσο των νέων παραγγελιών όσο και της απασχόλησης στις μονάδες των κατασκευαστών. Ωστόσο, τα επίπεδα παραγωγής υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο», ανέφερε σχετικά ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit.
Η παραγωγή υποχώρησε λόγω της αντίστοιχης μείωσης στα κεφαλαιουχικά αγαθά. Αν και ταχύτερος από τον προηγούμενο μήνα, ο ρυθμός πτώσης της παραγωγής συνολικά ήταν ο δεύτερος βραδύτερος από τον Απρίλιο του 2011.
Τα επίπεδα των νέων εργασιών μειώθηκαν με το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο μηνών. Αντίθετη όμως ήταν η τάση στις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό, που συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο.
«Η δριμύτερη και επιταχυνόμενη μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών υπέδειξε ότι είναι απαραίτητο να βελτιωθεί και πάλι η τάση των νέων παραγγελιών, ώστε να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στην παραγωγή», πρόσθεσε ο Smith.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά φέτος με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 4,5%.
Σύμφωνα με τη Markit, οι κατασκευαστές συνέχισαν να μειώνουν τις τιμές χρέωσης, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελάτες, μονολότι αυξήθηκαν οι μέσες τιμές εισροών, λόγω του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών.