Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο 2012 η εγκατάσταση του νέου TAXIS. Χθές ολοκληρώθηκε η ένταξη των ΔΟΥ ΙΒ’ Αθηνών – Ζωγράφου και ΔΟΥ Βύρωνα και έτσι πλέον έχουν ενταχθεί στο νέο TAXIS 51 ΔΟΥ σε Αθήνα – Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Εύβοια, Κόρινθο, Καλαμάτα, Βόλο και Ρόδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.
Με την ένταξη αυτών των ΔΟΥ στο νέο TAXIS υπερκαλύπτεται ο στόχος του μνημονίου για ένταξη 50 ΔΟΥ που αντιπροσωπεύουν το 70% των εσόδων της χώρας έως 30/06/2013, αφού σήμερα έχουν ενταχθεί 51 ΔΟΥ με έσοδα 27,5 δισ. €, που αντιπροσωπεύουν το 80,4% των συνολικών εσόδων της χώρας.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Το κορυφαίο αυτό έργο που επιτελείται στο Υπουργείο από την Ομάδα Στελεχών και Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πολύ σημαντικό για τα έσοδα του κράτους. Και πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια μεγάλα έργα υλοποιούνται από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Τους ευχαριστώ θερμά. Μέχρι τον Οκτώβριο στοχεύουμε να έχουμε εντάξει όλες τις ΔΟΥ στο νέο TAXIS».
Το νέο TAXIS αποτελεί ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ανέπτυξε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΟΙΚ,
Τα τελευταία 2 έτη και σταδιακά αντικαθιστά το παλαιό TAXIS. Τα οφέλη του νέου TAXIS, όταν ολοκληρωθεί σε επίπεδο χώρας, είναι:
• Διαθέτει κεντρική βάση δεδομένων, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να μπορεί πλέον να εξυπηρετείται από οποιαδήποτε ΔΟΥ της χώρας. Καταργείται δηλαδή η έννοια της αρμόδιας ΔΟΥ.
• Επιτρέπει την ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων, όπως οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω internet και οι πληρωμές μέσω τραπεζών. Καταργείται δηλαδή η απαίτηση προσέλευσης των πολιτών στη ΔΟΥ για την πλειονότητα των συναλλαγών.
• Μειώνει τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης των συστημάτων της κάθε ΔΟΥ, αφού δεν απαιτούνται πλέον τοπικοί servers.
Στρατηγικός στόχος του ΥΠΟΙΚ αποτελεί η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη μέγιστη συλλογή εσόδων για το Κράτος και ταυτόχρονα τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.