Μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και εφαρμογή της εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων ζήτησε χθες η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.
Για το θέμα της εισφοράς η απόφαση θα ληφθεί άμεσα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους οριστικοποιούνται οι παρεμβάσεις στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
Δύο θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης:
1) Η αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για ομαδικές απολύσεις. Μέχρι το τέλος του έτους θα μελετηθεί η ευρωπαϊκή εμπειρία και θα «κλειδώσουν» οι παρεμβάσεις. Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως οι εκπρόσωποι των δανειστών ανέφεραν πως μόνο στη χώρα μας και στην Ολλανδία απαιτείται υπουργική απόφαση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Στόχος των επερχόμενων παρεμβάσεων είναι να είναι ευκολότερη η απόφαση για ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που συγχωνεύονται ή βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης.
Όσον αφορά την αύξηση του ποσοστού -που σήμερα είναι 5%-, στη χθεσινή συνάντηση δεν υπήρξαν έντονες πιέσεις από τους δανειστές, ωστόσο το θέμα παραμένει ανοιχτό. Παράλληλα ανοιχτό είναι και το θέμα αύξησης του αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απολύονται (που σήμερα στις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 30) σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων.
2) Η εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων. Η τρόικα ζητά να επιβληθεί το μέτρο, το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας από την πλευρά τους αναζητούν ισοδύναμα μέτρα για να μην επιβληθεί η εισφορά.
Από την επιβολή της εισφοράς έπρεπε να συγκεντρωθούν 150 εκατομμύρια φέτος και 450 εκατομμύρια το 2014. Στις προτάσεις που έχουν εξεταστεί από την ελληνική πλευρά είναι και η «μετάθεση» του μέτρου για την επόμενη χρονιά.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού και θέμα ομαδικών απολύσεων».