Reuters: Συμφωνία σε όλα, πλην κινητικότητας

Την ώρα που η αγωνία για την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών εντείνεται, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε σήμερα στο Reuters πως η Ελλάδα αναμένει ότι θα συμφωνήσει με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα για όλα τα θέματα, εκτός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ότι η χώρα δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικας για την κινητικότητα, όπως αυτές έχουν τεθεί.

 

Πρόσθεσε ακόμη, ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

 

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών»

 

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι των δανειστών και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συναντήθηκαν σήμερα το πρωί, ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο στις 10.

 

Η τρόικα, που έφθασε στο υπουργείο στις 11 το πρωί, αποχώρησε στις 12.30, προκειμένου η διαπραγμάτευση να συνεχισθεί αύριο.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε παράταση στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων (αυτός ο αριθμός είχε συμφωνηθεί να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη 12.500 υπαλλήλων θα μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας μέχρι το τέλος του έτους). Η Τρόικα ζητά συγκεκριμένα στοιχεία για το ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν ή θα μετακινηθούν και από που θα προέλθουν.

 

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετακίνησης των υπαλλήλων, οι εκπρόσωπο των δανειστών ζητούν να μην υπάρξουν απευθείας μετακινήσεις και μετατάξεις -κάτι που είναι σύνηθες στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, για παράδειγμα-, αλλά σε κάθε περίπτωση θα βγαίνουν πρώτα σε διαθεσιμότητα οι δημόσιοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να γίνεται επεξεργασία των δεδομένων για τη δυνατότητα ή μη μετακίνησής τους, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο για απολύσεις.

 

Μόνο όσοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν επαναπροσληφθούν θα μετρηθούν ως απολυμένοι

 

Το θέμα της ΕΡΤ δεν συμπεριλήφθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – τρόικας, καθώς θα συζητήσει με τον υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελή Καψή και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

 

Στον συνολικό αριθμό των απολύσεων στο δημόσιο, από την ΕΡΤ θα συμπεριληφθούν μόνον όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα δεν θα θεωρήσει ότι έχουν απολυθεί συνολικά οι 2.656 εργαζόμενοι της ΕΡΤ αλλά μόνο όσοι απ’ αυτούς δεν επαναπροσληφθούν στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

 

Πρώτη Καταχώρηση: Τετάρτη, 03. 07. 2013 – 12:40

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ