Την αύξηση της δυνατότητας δανεισμού και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προβλέπει το σχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής συνόδου κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Financial Times”.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο συμπερασμάτων – το οποίο εστάλη από τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών – προβλέπει ότι οι ηγέτες τους θα συμφωνήσουν τον επόμενο μήνα «συγκεκριμένες προτάσεις», ώστε το Ταμείο να έχει «την ευελιξία και χρηματοδοτική ικανότητα για να στηρίζει επαρκώς το ευρώ».
Οι “Financial Times” σημειώνουν, ωστόσο, ότι αξιωματούχοι εφιστούν την προσοχή ότι το σχέδιο συμπερασμάτων θα μπορούσε να αλλάξει κατά τη σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών. «Ας είμαστε σαφείς: Δεν είμαστε σε όλα σύμφωνοι με τους Γερμανούς φίλους μας», είπε ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «το ουσιαστικό ζήτημα είναι η ευελιξία του Ταμείου».
Σημειώνεται ότι πρόσφατα αξιωματούχοι της Γερμανίας είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα του Ταμείου να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Το σχέδιο συμπερασμάτων είναι αόριστο όσον αφορά το θέμα του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» που ζητά η Γερμανία – με την ανάληψη δεσμεύσεων από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης για το συντονισμό της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας τους καθώς και της νομοθεσίας για το χρέος – ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην αναβάθμιση του ΕΤΧΣ.
Το σχέδιο αναφέρεται σε «βήματα για να επιτευχθεί» αυτός ο συντονισμός, αλλά δεν δεσμεύει τις χώρες, γεγονός που κατά το δημοσίευμα σημαίνει ότι το γερμανικό σχέδιο παραμένει αμφιλεγόμενο σε ορισμένες πρωτεύουσες. Ο κ. Βαν Ρομπάι, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο συμπερασμάτων, θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των Κυβερνήσεων και στο τέλος Μαρτίου θα υποβάλει έκθεση, με την οποία θα καταγράφει συγκεκριμένους τρόπους προώθησης του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Τα συμπεράσματα είναι δεσμευτικά, ωστόσο, όσον αφορά τη διεξαγωγή «φιλόδοξων ασκήσεων αντοχής (stress tests)» των τραπεζών και τη εξεύρεση χρηματοδότησης για τις τράπεζες που δείχνουν ευάλωτες.
Διαβάστε επίσης: Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής