Το υπουργείο Οικονομικών μελετά το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων που θα οδηγήσει σε περικοπές 12 δις ή 5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014 σύμφωνα με τις παραινέσεις της τρόικας.
Τα δημοσιονομικά μέτρα για την περίοδο 2012 – 2014 θα τεθούν προς έγκριση από τη Δευτέρα στους επικεφαλής της τρόικας.
Στη συνέχεια θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή και προς διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Προς την κατεύθυνση αυτή η τρόικα συνιστά τη μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δρομολογώντας μάλιστα πλήθος συγχωνεύσεων διευθύνσεων και φορέων.
Επίσης έχει προτείνει στον δημόσιο τομέα κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο.
Ζηταεί ακόμη τη μείωση των επιδομάτων. Πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές.
Για τις ΔΕΚΟ, αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακούς φορείς, πάγωμα προσλήψεων και μείωση του μισθολογικού κόστους.
Για τις κοινωνικές παροχές ζηταεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το όριο της φτώχειας είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά.
Για τους φορολογούμενους, προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης, όπως τα νησιά.
Η Γερμανία ζηταεί την καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ στα κράτη της ζώνης του ευρώ σε αντίθεση με την τρόικα η οποία επιμένει στη μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.