Μείωση εμφάνισε η συνολική εγχώρια παραγωγή τελικών προϊόντων χάλυβα το 2009 σε σχέση με το 2008 φτάνοντας σε ποσοστό το 18,1%, σύμφωνα με έρευνα της Icap.
Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών, τα επιμήκη προϊόντα κατέλαβαν το 89% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ετοίμων προϊόντων χάλυβα το 2009, ενώ τα πλατέα κάλυψαν μερίδιο 11%.
Παραμένοντας στα στοιχεία της έρευνας, η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση ετοίμων προϊόντων χάλυβα σημείωσε μείωση 26% το 2009 σε σχέση με το 2008. Τα επιμήκη προϊόντα χάλυβα αποτελούν, όπως τονίζεται την κυριότερη κατηγορία, με μερίδιο 66,2% της αγοράς ετοίμων προϊόντων χάλυβα. Η εισαγωγική διείσδυση στην αγορά ετοίμων προϊόντων χάλυβα υποχώρησε το 2009, οπότε και διαμορφώθηκε σε 39,6%, ενώ ο βαθμός εξωστρέφειας διαμορφώθηκε σε 28,5%.
Στην Ελλάδα η εγχώρια παραγωγή χάλυβα είναι συγκεντρωμένη σε πέντε μεγάλες χαλυβουργίες με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία και δυναμική. Η εξέλιξη της τιμής του χάλυβα και η πορεία των κλάδων στους οποίους βρίσκει εφαρμογή ο χάλυβας, αποτελούν τους κύριους παράγοντες επηρεασμού της ζήτησης για προϊόντα χάλυβα.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση χάλυβα προέρχεται από τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως τονίζεται. Ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης αφορά ράβδους οπλισμού σκυροδέματος, χονδρόσυρμα, δομικά πλέγματα και ελαφρύ μορφοσίδηρο. Επίσης, αξιόλογο ποσοστό της παραγωγής αφορά πλατέα προϊόντα ψυχρής και θερμής έλασης, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μεταλλικών ειδών συσκευασίας και αποθήκευσης (π.χ. βαρέλια, δεξαμενές), σωλήνων μεταφοράς υγρών και λοιπών βιομηχανικών προϊόντων. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις ασχολούνται με επιμήκη προϊόντα.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια μεγάλου ύψους επενδυτικά προγράμματα, με στόχο τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγική διαδικασία, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η ανάγκη για διατήρηση του κόστους παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα, η βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, η ενίσχυση της ασφάλειας, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που συνθέτουν την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε μείωση τη διετία 2008-2009 σε ποσοστό 8,5%. Οι συνολικές πωλήσεις των 5 εταιρειών σημείωσαν ραγδαία μείωση (κατά 50,7%) το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ τα συνολικά μικτά κέρδη έλαβαν αρνητική τιμή το 2009, στοιχείο ενδεικτικό πωλήσεων σε τιμές κάτω του κόστους. Απόρροια, των ανωτέρω ήταν η δραστική επιδείνωση των αποτελεσμάτων, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο το 2009, έναντι των αντίστοιχων καθαρών κερδών του προηγούμενου έτους. Τέλος, σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες ήταν ζημιογόνες το 2009.