Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η διάταξη του προτεινόμενου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για αύξηση της προκαταβολής στο 80 %, με την κυβέρνηση να τα μαζεύει άρον άρον.
Τώρα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη διατήρηση του συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες) στο 55%.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα της αγοράς και μελετά ακόμα και την διατήρηση της έκπτωσης 1,5% στην μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς.
Τα μέτρα που επανεξετάζονται περιλαμβάνουν και τα τεκμήρια. Η προκαταβολή του φόρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις μεγάλες (Α. Ε., τράπεζες κ.τλ.), όπως έγινε στην περίπτωση της φορολογίας (26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη), προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων από φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι αυτό θα αποτελέσει το τελειωτικό κτύπημα στη ρευστότητα των μικρών εταιρειών.
Διορθώσεις φαίνεται να μελετά ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που φέρνουν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και άνεργους, σε μια περίοδο που αυξάνονται γοργά τα «φέσια» των νοικοκυριών στο κράτος.
Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι δεν θα καταργηθεί η έκπτωση 1,5% που ισχύει σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις. Η έκπτωση θα επανέλθει ενώ παράλληλα διορθώνεται η αρχική διάταξη αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα επέφερε νέο «κούρεμα» στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές.
Το άτοκο «δάνειο» που επεδίωκε να πάρει το υπουργείο Οικονομικών από μισθωτούς και συνταξιούχους εντός του 2014, δεν εγκρίθηκε τελικώς από τους φορολογούμενους.
Και στο μέτωπο των αποζημιώσεων, ο συντελεστής φορολογίας για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, μάλλον θα παραμείνει στο 20% και δεν θα αυξηθεί στο 25%, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.
Τι θα γίνει με τα τεκμήρια
Άλλο ένα ζήτημα που άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας» είναι αυτό των τεκμηρίων, τα οποία εξελίσσονται σε μεγάλη «παγίδα» για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους.
Διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει ότι όσοι πιάνονται στην «απόχη» των τεκμηρίων θα φορολογούνται με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι των μισθωτών και συνταξιούχων. Η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα φορολογείται με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα ή καθόλου εισοδήματα αλλά διαθέτουν μια κατοικία ή ένα αυτοκίνητο θα επιβαρυνθούν με υπέρογκα ποσά φόρων.
Ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν κυρίως οι άνεργοι οι οποίοι (αν διαθέτουν αυτοκίνητο ή ακίνητο) θα πιαστούν στα τεκμήρια και θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο ορίστηκε ότι σε μισθωτούς και συνταξιούχους που επιβάλλονται τα τεκμήρια ο φόρος θα επιβάλλεται με την κλίμακα των φυσικών προσώπων (δηλαδή με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και κλιμακωτούς συντελεστές). Όμως με τον νέο Κώδικα, αυτό ανατρέπεται. Όσοι πιάνονται στα τεκμήρια θα φορολογούνται ως επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ.
Για παράδειγμα ένας άγαμος φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα που έχει στην κατοχή του αυτοκίνητο με τεκμήριο 5.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 8.000 ευρώ (5.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και 3.000 ευρώ η ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης).
Ο φόρος που αναλογεί ανέρχεται σε 2.080 ευρώ (8.000 Χ 26%).
Παράλληλα θα βεβαιωθεί και προκαταβολή φόρου 55% που στο συγκεκριμένο παράδειγμα ανέρχεται σε 1.144 ευρώ (2.080 Χ 55%). Δηλαδή ο φορολογούμενος με μηδενικό εισόδημα επιβαρύνεται με φόρο 3.224 ευρώ.
Η διάταξη αυτή αναμένεται να διορθωθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διατύπωση θα προβλέπει ότι η διαφορά μεταξύ του τεκμαρτού και συνολικού εισοδήματος θα προσαυξάνει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας των μισθωτών και συνταξιούχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα διορθωθούν ακόμα οι διατάξεις για τους φοιτητές και για τη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Οι φοιτητές χωρίς εισοδήματα θα θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και δεν θα χάνουν το επίδομα τέκνων οι οικογένειές τους.
Επίσης θα «παγώσει» η κατάργηση της απαλλαγή από το τεκμήριο της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.