Αναδιάρθρωση χρέους «βλέπει» στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα η επενδυτική τράπεζα UBS στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά χωρίς να βγει η χώρα από την ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο της ελβετικής τράπεζας, η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση του 3τούς προγράμματος του ΔΝΤ Με το ΔΝΤ να εξετάζει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και την ΕΕ να αναζητά μια πιο ολοκληρωμένη λύση μέσω της ενίσχυσης του EFSF, η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, υπογραμμίζει η UBS.
Επόμενο βήμα, σύμφωνα με την έκθεση, θα είναι η επίσημη επέκταση του προγράμματος του ΔΝΤ σε πέντε από τρία χρόνια και η στροφή σε κάποια πιο δραστική μορφή συμφωνίας τύπου Paris Club, η οποία θα περιλαμβάνει ενδεχομένως «ψαλίδισμα» του χρέους. Ο ελβετικός όμιλος, πάντως, δεν αποκλείει το πιο δυσοίωνο ενδεχόμενο της πλήρους χρεοκοπίας πριν την πάροδο της τριετίας, στην οποία θα εμπλακούν και ιδιώτες επενδυτές.
Σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί, η χρεοκοπία θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα θα αξιοποιήσει καλύτερα τα κεφάλαια διάσωσης, τα δύο τρίτα εκ των οποίων προορίζονται σήμερα για την αποπληρωμή των κρατικών τίτλων στο άρτιο. Επίσης, θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, «δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι το δημόσιο χρήμα θα χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.