Ο «χάρτης» των εταιρειών που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες για την εκμετάλλευση τεσσάρων «οικοπέδων»
Έως και 15 δισ. ευρώ. είναι δυνατό να φθάσουν τα έσοδα, για το κράτος, από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, σε μια προοπτική περίπου 25 ετών, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών και της πολιτικής ηγεσίας.
Το πλέον σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι διαμορφώνονται ενδεχομένως συνθήκες για το σταδιακό περιορισμό της εξάρτησής μας από εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, που μας κοστίζουν γύρω στα 12 δισ. ευρώ κατ’ έτος. Λίγο κάτω από το μισό της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται υπολογίζεται ότι θα πηγαίνουν στα δημόσια ταμεία.
Τα μέλη των κοινοπραξιών
Με τα όρια των χαρτών των ερευνημένων περιοχών να μην είναι, εκ των πραγμάτων, αυστηρά προσδιορισμένα, ας θυμηθούμε τον πιο… συγκεκριμένο «χάρτη» των εταιρειών που συμμετέχουν στις κοινοπραξίες για τις τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας:
– H Ελληνικά Πετρέλαια A.E. διαθέτει τριαντάχρονη εμπειρία σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, ενώ έχει παρουσία σε παραχωρήσεις σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Μαυροβούνιο.
– Η εταιρεία Edison International SpA, με 80 συμμετοχές σε παραχωρήσεις έρευνας και παραγωγής σε Ιταλία, Αίγυπτο, Κροατία, Αλγερία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ακτή Ελεφαντοστού και αλλού κατέχει επιβεβαιωμένα αποθέματα περίπου 340 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και η ημερήσια παραγωγή της ανέρχεται σε 45 χιλ. βαρ. ισοδύναμου πετρελαίου.
– Η Petroceltic International plc έχει την έδρα της στο Δουβλίνο, με γραφεία στο Εδιμβούργο, το Λονδίνο, το Αλγέρι, Βάρνα, το Κάιρο και τη Ρώμη. Οι μετοχές Petroceltic είναι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά Επενδύσεων (AIM) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και στην αγορά Enterprise Securities (ESM) του Χρηματιστηρίου της Ιρλανδίας.
– Η Energean Oil and Gas είναι ελληνική εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, η οποία έχει αναλάβει από το 2007 την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Πρίνου. Πρόσφατα εισήλθε στην εταιρεία με κεφάλαια 60 εκατ. ευρώ το αμερικανικό hedge fund Third Point, ενώ έχει συναφθεί συμφωνία για την πώληση της παραγωγής στην ΒΡ. Η εταιρία έχει ανακοινώσει ότι δρομολογεί επενδύσεις για περαιτέρω έρευνες και αύξηση παραγωγής στην περιοχή Καβάλας – Θάσου, όπου σύμφωνα με μελέτες έχουν εντοπιστεί επιπλέον 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου.
– H Schlumberger (NYSE:SLB) θεωρείται ως η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών και τεχνολογίας στην αγορά υδρογονανθράκων, ενώ διαχειρίζεται ολοκληρωμένα έργα (integrated project management) για την παραγωγή και τη μεγιστοποίηση της απόληψης των αποθεμάτων σε μια ευρεία γκάμα πελατών στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Schlumberger διαθέτει γραφεία στο Houston (έδρα), το Παρίσι και τη Χάγη, ενώ απασχολεί 113.000 άτομα σε 85 χώρες. Για το οικονομικό έτος 2011 τα λειτουργικά της έσοδα ανήλθαν σε $ 39,54 δισεκατομμύρια.
– Η Petra Petroleum είναι καναδική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης και εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Δραστηριοποιείται κυρίως στη Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική.
– Η Trajan Oil & Gas δραστηριοποιείται στην έρευνα υδρογοναθράκων κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη και την κεντρική – ανατολική Μεσόγειο.
– Η Grekoil Energy Ventures LTD είναι κυπριακών συμφερόντων.
Σύντομα οι υπογραφές
Τόσο η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών -οι τελικές υπογραφές προγραμματίζονται τις προσεχείς ημέρες- για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δ. Ελλάδας (Ιωάννινα και Δ. Πατραϊκός) όσο και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services (PGS), για την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, επιτρέπουν αισιοδοξία αλλά ταυτόχρονα απαιτούν και αυτοσυγκράτηση, εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων μερών, ως προς το «διά ταύτα», εν τέλει, των πιθανολογούμενων αποθεμάτων είτε πετρελαίου είτε φυσικού αερίου.
Ενθαρρυντικές οι εκθέσεις αλλά απαιτείται χρόνος
Ακόμα και όταν γνωρίζεις ότι ένα οικόπεδο έχει κοίτασμα και ξεκινούν οι γεωτρήσεις, ο μέσος όρος χτυπημάτων για να βρεις το κοίτασμα είναι 3.000 χτυπήματα», τονίζει, με νόημα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου.
Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, τα σεισμικά «πακέτα» της PGS, ο ίδιος πιστοποιεί ότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον από εταιρείες του χώρου για τα ελληνικά κοιτάσματα, προσθέτοντας ωστόσο πως αν και οι πρώτες εκθέσεις είναι ενθαρρυντικές η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτεί χρόνια…
Η διαδικασία έχει ως εξής: οι μελέτες σεισμικότητας δείχνουν να υπάρχουν ενδείξεις κοιτασμάτων, το, δε, επόμενο στάδιο αφορά μελέτη χωροθέτησης, προκειμένου να βγουν τα οικόπεδα για να γίνουν οι έρευνες και να διαπιστωθεί πόσο μεγάλο είναι το κοίτασμα και εάν είναι εκμεταλλεύσιμο.
Σε δύο με τρία χρόνια
Μέχρι να ξεκινήσουν, πάντως, αρχές του 2014 οι δημοπρασίες οικοπέδων, επί του προκειμένου σχεδίου, οι ανάδοχοι των παραχωρήσεων για τα Ιωάννινα (Energean Oil and Gas – Petra Petroleum) και τον Δ. Πατραϊκό (Ελληνικά Πετρέλαια – Edison International SPA -Petroceltic), θα οργανώνονται για να βάλουν μπροστά τα γεωτρύπανά τους, σε δυο-τρία χρόνια από τώρα. Να σημειωθεί ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανάδοχος και για την τρίτη περιοχή στο Κατάκολο.
Προσφορές έχουν κατατεθεί από τις κοινοπραξίες Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner) και Grekoil Energy Ventures LTD.
Οι τρεις εν λόγω περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των 250-300 εκατ. βαρελιών.
Oι περιοχές έρευνας της PGS
Το κέντρο βάρους του προγράμματος της PGS πέφτει κυρίως σε τρεις περιοχές:
1. Η βόρεια περιοχή περιλαμβάνει κάνναβο (νοητό πλέγμα από ευθύγραμμα τμήματα) 10 x 10 χιλιόμετρα γραμμών στο Ιόνιο Πέλαγος, πάνω στην Πριαπούλια Ζώνη (Pre-Apulian zone).
2. Στα νότια υπάρχει ένας αραιότερος κάνναβος γραμμών γύρω από το κοίτασμα του Κατάκολου. Η περιοχή αυτή ανήκει στην Ιόνιο ζώνη.
3. Νοτίως της Κρήτης.