Άνοιξε ο δρόμος για την έναρξη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας το 2014 αλλά και για πώληση των “κόκκινων δανείων” σε ξένες εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξή τους.
Κυβέρνηση και τρόικα έδωσαν τα χέρια για τους πλειστηριασμούς αλλά και για τις αλλαγές που θα γίνουν στον τραπεζικό τομέα στο επόμενο διάστημα.
Ο τρόπος με τον οποίο θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το φθινόπωρο, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα παραταθεί η γενική απαγόρευση για την πρώτη κατοικία που ισχύει μέχρι το τέλος του 2013.
Ίσως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών να γίνει σταδιακά, για παράδειγμα μπορεί να μειώνεται κάθε τρεις ή έξι μήνες η αντικειμενική αξία των ακινήτων που προστατεύονται ή να τεθούν ορισμένα κοινωνικά κριτήρια (άνεργοι, χαμηλά εισοδήματα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ).
Προηγουμένως, τα κόκκινα δάνεια θα μεταβιβαστούν στο 5 έως 50% της ονομαστικής τους αξίας σε ειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες (οι οποίες αποκαλούνται και “κεφάλαια καταστροφής” ή “κεφάλαια κοράκια ή όρνεα” (distress funds, vulture funds).
Τι θα αντιμετωπίσουν οι δανειολήπτες:
– Σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα εντείνουν τις ρυθμίσεις δανείων για όλους τους δανειολήπτες που καθυστερούν να πληρώσουν, με διάφορα πακέτα τα οποία ετοιμάζουν εντατικά.
-Οι πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή θα ενταθούν και θα τελειώσει η άτυπη περιόδος “ανοχής” η οποία λίγο-πολύ υπήρχε απέναντι στους δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες δεν ήθελαν να “σκάσουν” τα δάνεια και να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους, αλλά ούτε και να οδηγηθούν σε πλειστηριασμούς οι οποίοι δεν συμφέρουν ούτε τις ίδιες -πέραν του ότι απαγορεύονται.
– Με τους πλειστηριασμούς θα δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα, καθώς ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης είχε επενδύσει σε ακίνητα με στεγαστικά δάνεια την προηγούμενη δεκαετία. Οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ενώ στην πράξη η κτηματαγορά δεν λειτουργεί και οι δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι αντιμετωπίζοντας μείωση των εισοδημάτων και δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων, αλλά και αδυναμία να πουλήσουν ακίνητα για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
– Η έναρξη των πλειστηριασμών εν μέσω ύφεσης θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών των ακινήτων, καθώς θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην κτηματαγορά. Το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο γιατί θα συμπέσει με την αυξημένη φορολόγηση των ακινήτων η οποία προωθείται παραλλήλως.
Εταιρείες καταστροφής
Έχει επίσης αποφασισθεί να μεταβιβαστούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σε εξειδικευμένες πτωχευτικές εταιρείες, οι οποίες αποκαλούνται και “εταιρείες καταστροφής” ή “όρνεα” (distress funds, vulture funds).
Οι εταιρείες αυτές αγοράζουν τα δάνεια σε ένα ποσοστό της ονομαστικής αξίας (π.χ. τα καταναλωτικά μπορεί να φτάσουν και στο 5 ή 10%, ενώ τα στεγαστικά στο 40-50%) από την τράπεζα και στη συνέχεια αναλαμβάνουν εκείνες τις διαδικασίες είσπραξης, διεκδικώντας την οφειλή και απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Η τακτική αυτή επιλέγεται από την τρόικα επειδή με την πώληση οι τράπεζες θα εισπράξουν άμεσα κεφάλαια, έστω και σε ένα μέρος της αξίας των δανείων, πράγμα που τις εξυπηρετεί αφού έτσι κι αλλιώς είναι αμφίβολο ότι θα εισπράξουν το σύνολο του δανείου.
Όμως δημιουργείται μείζον πρόβλημα ευρύτερα, διότι είναι προφανές ότι με τη διαδικασία αυτή τα δάνεια “κουρεύονται” μεν, όχι όμως προς όφελος των δανειοληπτών που δυσκολεύονται λόγω ύφεσης να πληρώσουν, αλλά προς όφελος κάποιων ξένων εταιρειών οι οποίες θα κερδίσουν από τη διαδικασία αυτή..