H ανικανότητα ή η απροθυμία της Ελλάδας να συλλέξει φόρους απειλεί να δημιουργήσει νέο χρηματοδοτικό κενό, τονίζουν οι δανειστές, σύμφωνα με report 47 σελίδων που επικαλείται το Reuters.
H Αθήνα βρίσκεται πολύ μακριά από τη χρηματοοικονομική απεξάρτηση, παρά τη νέα βοήθεια που έχει λάβει και στο report τονίζεται η αίσθηση ανησυχίας για την απροθυμία της χώρας να αλλάξει.
Κατ’ ιδίαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν την Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες, κι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει όσα λιγότερα μπορεί και ότι η οικονομική προοπτική της χώρας επιδεινώνεται.
Η 47σέλιδη έκθεση αποτέλεσε το υπόβαθρο της απόφασης των δανειστών να εκταμιευθεί η δόση σε υποδόσεις, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα, αλλά στην ίδια την έκθεση αμφισβητείται η «βούληση και η δυνατότητα» συγκέντρωσης επαρκών φορολογικών εσόδων.
«Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης συνιστά βασικό πυλώνα της δημοσιονομικής στρατηγικής», αναφέρει και συνεχίζει: «Μια αποτυχία στους στόχους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη συλλογή φόρων θα δημιουργούσε την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών πηγών που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό».
Για το 2015 εκτιμά δημοσιονομικό κενό άνω του 1,75% του ΑΕΠ και υψηλότερο του 2% για το 2016.
«Οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2013 και το 2014 παραμένουν υπό υψηλή αβεβαιότητα», αναφέρει εκτιμώντας πως το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας φέτος και το 2014 μπορεί να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.
«Μετά τα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο ώστε να αποφευχθεί δημοσιονομικό κενό φέτος και το 2014, η αποστολή διέκρινε νέες καθυστερήσεις οι οποίες απειλούν την επίτευξη των στόχων. Η επίδρασή τους αγγίζει έως και το 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση», υπογραμμίζεται.
Οι ελληνικές αρχές ωστόσο, σύμφωνα με το report, λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα και να επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα φέτος αλλά και το 2014 (στο 1,5% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος).
Η ανάληψη αυτών των μέτρων είναι απαραίτητος όρος για να καταβληθούν τα χρήματα από Ε.Ε. και το ΔΝΤ, αναφέρει το Reuters.
Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές δαπάνες του ΕΟΠΥΥ μέσω της εκλογίκευσης του κλάδου της υγείας αλλά και να εμποδίσει τις σπατάλες κρατικά χρηματοδοτούμενων οργανισμών.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης η αναδιάρθρωση της φορολογίας αλλά και η επίσπευση της επιβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.